Foto: LETA

Sociālo tīklu lietotājus pamatīgi satraucis fakts, ka jaunākā mūzikas baudītāju paaudze nezina klasiķus - pēc amerikāņu repera Kanjes Vesta un eksbītla Pola Makartnija kopīgā jaundarba "Only One" klajā nākšanas Vesta fani "jaunpienācējam" Makartnijam prognozējuši lielus panākumus.

Komentējot situāciju, viens no Latvijas klasiķiem - komponists Raimonds Pauls sarunā ar portālu "Delfi" norāda: "Tā tas notiek. Tāds ir mākslinieku liktenis - tapt aizmirstam".

Pauls tāpat uzsver, ka, protams, ir pasaules "zelta fonda" darbi, kurus atcerēs vēl daudzas paaudzes, tomēr misēkļi šajā ziņā gadās daudziem pazīstamiem māksliniekiem. 

"Tā tas patiešām notiek - mēs sākām pagājušā gadsmita 60., 70. gados, kulminācija bija 80. gados - tad bijām ļoti populāri, vairāk bijām radio un televīzijas apritē. Ja tevi nerāda un neatskaņo, neesi apgrozībā. Visos laikos, ko esmu piedzīvojis, radio un televīzijas ir reti pārraidījušas klasiķu veikumu, jo ir izveidojušās citas - jaunākas "zvaigznes"," norāda Pauls, piebilstot, ka arī "The Beatles" visjaunākā mūzikas baudītāju paaudze patiešām vairs nepazīst.

Komponists līdzīgu tendenci saskata visās kultūras nozarēs. "Arī ar aktieriem tā notiek! Jaunie nezina savus priekštečus, taču par viņiem ir noteikti jāatgādina skolās. Tas pats notiek ar rakstniekiem, māksliniekiem," atzīst Pauls.

Viņš arī stāsta, ka, iesaistoties mūzikla par Marlēnu Dītrihu veidošanā, viņš secinājis - arī par šo personu zināšanas ir visai blāvas. Vēl blāvākas tās ir par vienu no viņas favorītiem - Ernestu Hemingveju.

Kā pozitīvu ievirzi situācijas uzlabošanā Pauls min to, ka šogad tiek aktualizētas Raiņa un Aspazijas personības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!