Foto: Publicitātes foto
Lieldienu brīvdienās, 27. un 28. martā, no plkst. 10.00 līdz 16.00 Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs aicina sagaidīt pavasara saulgriežus. Kopā tiks krāsotas un ripinātas olas, būs šūpoles, varēs minēt mīklas, klausīties teikas un pasakas, kā arī rotāt lielo olu un taisīt lellītes.

Kā portālu "Delfi" informē muzejā pārstāvji, Lieldienu brīvdienās muzeja teritorijā būs gan radošās darbnīcas un tradīciju izzināšana, gan bezmaksas ekskursijas un izpriecas, kā arī leļļu izstāde un tradicionālais Lieldienu tirdziņš.

Brīvdabas muzeja Lieldienu programmā apvienotas kā kristīgās, tā arī tradicionālās kultūras vērtības.

Šogad galvenās aktivitātes notiks Kurzemes zvejniekciema pļavā, Gadatirgus laukumā pie lielajām šūpolēm un Kurzemes zemnieka sētā. Īpašs piedāvājums muzeja mazajiem apmeklētājiem izstāde Izstāžu zālē "Lelles šūpolēs".

Kā lieli, tā mazi Brīvdabas muzeja apmeklētāji varēs uzzināt un paši izmēģināt krāsot olas pēc senām latviešu tradīcijām. Gan olas, gan sīpolu mizas un citus dabas materiālus krāsošanai, gan lielo olu vārāmo katlu un ugunskuru ir sarūpējis Brīvdabas muzejs. Jums nepieciešams tikai darbošanās prieks un, kas zina - varbūt tieši jums izdosies nokrāsot savu visskaistāko Lieldienu olu!

Olu sišanās ir viena no jautrākajām aktivitātēm Lieldienās. Vienmēr ir mazliet cīņa par stiprāko olu un visvairāk olu kaujās izcīnītajām olām. Viens no ticējumiem ir, kam stiprāka ola, tas ilgāk dzīvos. Un īpaši svarīgi esot ievērot principu: Pirmajās Lieldienās sitas ar tievo galu, Otrajās Lieldienās – ar resno galu.

Apmeklētājus priecēs folkloras kopas "Zvīgzna", "Garataka", "Teikas muzikanti", "Tarkšķi" un Ernesta Spīča muzikanti.

Latvieši ticēja, ka, veicot ar olām Lieldienu izdarības, dzīvības spēks, kas tām piemīt, pāriet uz cilvēkiem un dzīvniekiem. Kā ticējumi vēsta – Lieldienu rītā agri jāceļas, lai visu gadu možums un laime. Lieldienu simboli ola un zaķis, ko pazīstam mūsdienās, ir nākuši no pagāniskajām tradīcijām – ola kā saules un arī jaunas dzīvības, bet zaķis – auglības un bagātības simbols.

Maksa – ieejas biļete Brīvdabas muzejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!