Foto: LETA
Pēc 12. maija, iespējams, varētu tikt atvērti muzeji, bibliotēkas un arhīvi, Latvijas Pašvaldību savienības rīkotajā preses konferencē 27. aprīlī sacīja Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Dace Vilsone. Galvenie parametri darbības atjaunošanai būs galvenokārt iespēja nodrošināt apmeklētājiem divu metru distanci vienam no otra, kā arī iespēja ierobežot cilvēku skaitu, kas attiecīgo iestādi apmeklē.

"Kultūras ministrija ir atjaunojusi diskusiju ar Veselības ministriju un epidemologiem, kā mēs rīkosimies un kā dzīvosim pēc 12. maija. Lēmums par to, vai ārkārtējā situācija tiks pagarināta vai netiks, vēl nav pieņemts, taču ir skaidrs, ka sociālās distancēšanās pasākumi vienalga tiks turpināti, un vēl aizvien būs būtiski ierobežota publisko pasākumu un aktivitāšu norise. Diskusiju ceļā tiek mēģināts atrast risinājumu – ko varēs un ko nevarēs darīt pēc 12. maija," sacīja Vilsone.

Šobrīd ir KM izstrādāts priekšlikums par sanitāro protokolu, kas būtu ievērojams muzejiem, bibliotēkām un arhīviem potenciāli pēc tam, kad šīs institūcijas varētu būt atvērtas apmeklētājiem.

Šobrīd sanitāro protokolu vērtē muzeju, arhīvu un bibliotēku nozaru eksperti, kuri dos savas rekomendācijas un tad tas vēlreiz tiks izskatīts kopā ar Veselības ministriju. Attiecīgi tad arī tiks nolikts datums, kad atbilstoši protokolam šīs institūcijas varēs atsākt apmeklētāju uzņemšanu.

Līdzīga sanitārā protokola veidošana notiek arī saistībā ar profesionālu mākslas kolektīvu mēģinājumu atsākšanu. Nākamais solis jau būtu, vai līdzīgu pieredzi būtu iespējams pielāgot amatierkolektīviem.

Vilsone atgādina, ka pagaidām vienīgais valdības lēmums ir ārkārtējā situācija un šobrīd pilnīgi visi publiskie pasākumi līdz 12. maijam ir aizliegti.

"Pirmkārt, runājot par muzejiem, šobrīd ir skaidrs, ka vispirms apmeklētāji būs gaidīt tajos muzejiem, kam ir āra teritorija. Piemēram, Rundāles pils muzejs plāno apmeklētajiem atvērt savu dārzu. Tiem muzejiem, kas atvērs savas āra teritorijas, biļetes varēs iegādāties tiešsaistē internetā," pastāstīja Kultūras ministrijas Arhīvu, bibliotēku un muzeju nodaļas vadītāja Līga Dimante.

Runājot par muzeju iekštelpu apmeklējumu, ir vairākas lietas, kas ir jāatrisina – muzejiem ir jāpārkārto apmeklētāju plūsma, rēķinoties ar diviem metriem un noteiktu cilvēku skaitu uz kvadrātmetru. Dimante uzsver, ka runa ir par individuāliem un ģimenes apmeklējumi, bet noteikti ne grupu apmeklējumi. Lielākoties tiks ieviests iepriekšējais pieraksts muzeju apmeklējumam, izņemot atsevišķus muzejus, bet tas būs atkarīgs no apmeklētāju pieprasījuma.

Šobrīd tiek risināts, kā rīkoties ar skārienjutīgajām ierīcēm muzejos – vai tās dezinficēt pēc katra apmeklētāja, vai retāk. Vēl jautājums ir par aizsargmasku lietošanu un norobežojošu barjeru, kā arī aizsargstiklu uzstādīšanu. Kā uzsvēra Dimante, muzeji labākā gadījumā spēj nodrošināt aizsargmaskas saviem darbiniekiem, bet nekādā gadījumā apmeklētājiem – tam būtu nepieciešams papildu finansējums.

Pēc Dimantes teiktā bibliotēkām krājuma darbs un grāmatu izsniegšana ir salīdzinoši vieglāk risināms, savukārt lasītavā ir grūtāk ievērot sociālās distancēšanās noteikumus. Aktuāls ir arī jautājums par cimdiem un aizsarglīdzekļiem, jo jau šobrīd ir skaidrs, ka grāmatām, kuras lasītāji atgriež atpakaļ, ir zināms laiks "jānoguļ karantīnā" un tikai tālāk, lietojot cimdus, tās var apstrādāt un nolikt vietā.

Jau ziņots, ka no 13. marta līdz 12. maijam Latvijā Covid-19 pandēmijas dēļ ir ieviesta ārkārtēja situācija, kuras laikā ir aizliegti jebkādi publiski pasākumi un apmeklētājiem slēgtas visas kultūras iestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!