Foto: PantherMedia/Scanpix
No šī gada 20.jūlija, vadoties pēc Eiropas Savienības noteikumiem par rotaļlietu drošumu no tirdzniecības tiks izņemtas tūkstošiem bērnu grāmatu, kas tiek klasificētas kā rotaļlietas, liecina ceturtdien izplatītais Latvijas Grāmatnieku ģildes paziņojums.

Šādu informāciju portālam "Delfi" apstiprina arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāvji.

No 2011.gada 20.jūlija Latvijā stāsies spēkā Ministru kabineta noteikumi, balstoties uz kuriem PTAC  paplašināti tulko Eiropas prasības rotaļlietu drošības jautājumos un jau šobrīd veic plašas pārbaudes grāmatnīcās. Akti jau ir sastādīti " Apgādam Zvaigzne ABC", Grāmatu namam "Valters un Rapa", "Jāņa Rozes grāmatnīcai", "Jumavas grāmatnīcai", Grāmatu tirdzniecības uzņēmumiem "Latvijas Grāmata", "Janus" un "Polaris", kā arī lielveikalu tīklam "RIMI". Atsaucoties uz 2009. gada Eiropas vadlīnijām, par kurām nekad neviens grāmatnieks neko nav dzirdējis, tiek aizliegts tirgot bērnu grāmatas, kuras tiek pielīdzinātas rotaļlietām.

"Ekonomikas ministrijas pakļautībā esošais Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) divus gadus ir slēpis informāciju, ka grāmatas bērniem vecumā līdz 14 gadiem ir rotaļlietas, uz kurām tiek attiecināti Eiropas Savienības noteikumi par rotaļlietu drošumu," sašutu pauž Latvijas Grāmatnieku ģilde.

Noteikumi paredz, ka nosakot robežu starp rotaļlietu un grāmatu jāidentificēti galvenie faktori jeb "Grāmatas spelēšanās vērtība". To nosaka: lapu skaits, materiāli, maņu elementi, detaļu līmenis un krāsa/kontrasts. Tāpat noteikumi paredz, ka parastās lasīšanas grāmatas un parastās mācību grāmatas nav rotaļlietas.

Kā piemēri tiek minēti: mīkstas plastmasas bilžu grāmatas, tekstila grāmatas, grāmatas un citu rotaļlietu veidu kombinācija (savienojums), piemēram, dzīvnieku figūriņas no plastmasas, grāmata ar izvirzāmām ilustrācijām (pop-up book), skaņu radošās grāmatas, krāsojamās grāmatas, grāmatas ar biezām lappusēm.

Ar noteikumiem par bernu grāmatu drošību un klasifikatoru var iepazīties šeit.

Latvijas Grāmatnieku ģildes pārstavji uzskata, ka ar šādām darbībām PTAC ignorē un rupji pārkāpj labas pārvaldības principu, kas noteikts Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10.panta piektajā daļā, kā rezultātā grāmatniecības nozarei tiek nodarīti būtiski zaudējumi. Cieš arī valsts budžets, jo par tirdzniecībai liegtajām grāmatām netiek iekasēts pievienotās vērtības nodoklis. Vislielākais ļaunums tiek nodarīts mazajiem lasītājiem, kuriem tiek atņemtas daudzas vērtīgas grāmatas. Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārbaudes liecina, ka Latvijā būtiski tiks ierobežota iespēja lasīt no Krievijas ievestās grāmatas. Turklāt PTAC īstenotās rotaļlietu tirgus uzraudzības rezultātā neizbēgami palielināsies grāmatu cena.

Tomēr ģildes pārstāvji pauž, ka grāmatniecības nozarē strādājošie cilvēki nav gatavi samierināties ar to, ka viņu ilggadējais darba rezultāts – simtiem tūkstoši grāmatu, kas nekad nevienam bērnam nav nodarījušas nekādu kaitējumu, ir jānodod makulatūrā un jāiznīcina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!