Ar dažādiem Lāčplēša dienai un Brīvības cīņu piemiņai veltītiem koncertiem aizvadīta iepriekšējā nedēļa, tāpat sagaidītas divas īpaši nozīmīgas kino pirmizrādes – Ināras Kolmanes "Ētera personība Gunārs Jākobsons" un Viestura Kairiša "Janvāris", bet īpaši daudz viesu un sveicēju Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā sagaidīja mākslinieks un kādreizējais Rundāles pils direktors Imants Lancmanis, atklājot savu līdz šim vērienīgāko mākslas personālizstādi. Piedāvājam atskatu uz aizvadītās nedēļas aktuālajiem kultūras notikumiem desmit fotogrāfijās.

Rīgas cirka ēka nodota ekspluatācijā

Foto: Kristīne Madjare

Aizvadītās nedēļas sākumā tika publiskots, ka pēc rekonstrukcijas pirmās kārtas ekspluatācijā veiksmīgi nodota Rīgas Cirka ēka, bet pirmās izrādes gaidāmas jau šī gada Ziemassvētku laikā.

Pirmizrāde filmai par žurnālistikas leģendu Gunāru Jākobsonu

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Aizvadītajā nedēļā, 8. novembrī, pirmizrādi piedzīvoja dokumentālā filma par sporta un kultūras žurnālistu Gunāru Jākobsonu. Svinīgajā pasākumā kinoteātrī "Splendid Palace" bija pulcējušies pazīstamās Latvijas Radio balss draugi, tuvinieki un kolēģi. Seansu ar savu klātbūtni pagodināja arī eksprezidents Raimonds Vējonis, Maestro Raimonds Pauls, komponists Zigmars Liepiņš un dziedātāja Mirdza Zīvere, dziedātājs Normunds Rutulis, hokejists Artis Ābols, rakstniece Māra Svīre un daudzi citi.

Latviešu mūziķis pie Krievijas vēstniecības protestē pret karu Ukrainā

Foto: Publicitātes foto

Protestējot pret Krievijas izvērsto karu Ukrainā un aicinot agresorvalsts administrācijas pārstāvjus izbeigt zvērības Ukrainā, 10. novembrī leģendārās grupas "Līvi" dibinātāja Jura Pavītola dēls Matīss Pavītols Lāčplēša dienā devies pie Krievijas vēstniecības, lai, izpildot dziesmu "Mamm, gūstā es", nodotu diplomātiem kāda nezināma krievu kareivja vēstījumu par Ukrainā patiesībā notiekošo.

Tiesa, mūziķa performance pie Krievijas vēstniecības gan raisīja garāmgāju un vēstniecību apsargājošo vīru uzmanību, bet, kā jau ierasts citās protesta akcijās, Krievijas vēstniecības darbinieki to ignorēja.

Prominences pulcējas Imanta Lancmaņa mākslas izstādes atklāšanā

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Iespējams, visbagātīgāko dažādu esošo un bijušo amatpersonu, uzņēmēju, kultūras darbinieku un citu mākslas interesentu klāstu pulcēja mākslinieka un kādreizējā Rundāles pils vadītāja Imanta Lancmaņa mākslas izstādes atklāšana Latvijas Nacionālā mākslas muzeja lielajā zālē. Šī ir līdz šim vērienīgākā Lancmaņa darbu izstāde, kurā aplūkojami darbi, kas tapuši sākot no 50. gadu beigām līdz pat mūsdienām, turklāt vairākas gleznas ir vēl tapšanas procesā un tiks eksponētās izstādes beigu posmā. Izstāde muzejā būs aplūkojama līdz 2023. gada 26. februārim.

Kairiša jaunākās filmas "Janvāris" pirmizrāde

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Lāčplēša dienā, 11. novembrī, kinoteātrī "Splendid Palace" un vēl 20 citās vietās Latvijā pie skatītājiem pašu mājās beidzot nonāca jau starptautiski novērtētā un godalgotā filma "Janvāris". Šoreiz režisors Viesturs Kairišs kopā ar komandu izstāsta intīmu un personisku jauna kinematogrāfista pieaugšanas stāstu, kas risinās Latvijas valstij tik liktenīgajā 1991. gada janvārī, barikāžu laikā. Kā vēsta filmas veidotāji, pirmajā izrādīšanas nedēļas nogalē "Janvāri" visā Latvijā noskatījušies 7000 skatītāju.

"Daugavmalā mierīgs vakars" koncertzālē "Ave Sol"

Foto: F64

Ar dažādiem koncertiem un piemiņas pasākumiem 11. novembrī tika svinēta Lāčplēša diena. Viens no Brīvības cīņu varoņu godināšanas pasākumiem norisinājās arī koncertzālē "Ave Sol". Pēc svecīšu iedegšanas krastmalā, Rīgas iedzīvotāji un pilsētas viesi bija aicināti apmeklēt netālu esošo koncertzāli "Ave Sol", kurā notika pasākums "Daugavmalā mierīgs vakars".

Koncertzālē uzstājās ērģelniece Larisa Carjkova un mecosoprāns Baiba Renerte, Latvijas Republikas Zemessardzes koris "Stars" un Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris "Austrums" diriģenta Ārija Šķepasta vadībā. Pasākumu noslēdza mūziķis Atis Zviedris, bet pasākumu vadīja aktieris Kārlis Anitens.

"Spēka dziesma" Strēlnieku laukumā

Foto: F64

Par godu Lāčplēša dienai Vecrīgā, Latviešu strēlnieku laukumā notika svētku koncerts "Spēka dziesmas", kas bagātināja noskaņu 11. novembra krastmalā. Koncertu rīkoja Kultūras un tautas mākslas centrs "Ritums" sadarbībā ar Rīgas folkloras kopām un biedrību "Vilki".

Bezmaksas pasākumā, kas bija pieejams ikvienam, mūsu tautas spēka dziesmas izdziedāja Rīgas folkloras kopas un Liepājas rokgrupa "Līvi" ar labāko dziesmu izlasi.

Akordeona virtuoze Ksenija Sidorova "Lielajā dzintarā"

Foto: OHM.lv

Sestdien, 12. novembrī, Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" notikusi ilgi gaidītā tikšanās ar pasaulē atzīto akordeona spēles virtuozi Kseniju Sidorovu, kura kopā ar "Sinfonietta Rīga" stīgu kvartetu un kontrabasistu Jāni Stafecki klausītājiem klātienē un tiešraidē atskaņoja jaunu programmu "Starp sapņiem un nomodu" – cilvēcīgu un teju intīmu sarunu mūzikā par emocijām un sajūtām, kuras māksliniece izjutusi pēdējo gadu laikā.

Pēc koncerta māksliniece tikās ar saviem faniem, lai aprunātos un sniegtu autogrāfus viņas jaunākajam albumam "Piazzolla Reflections". Liela daļa no viņiem bija tieši jaunie akordeonisti, kurus Ksenija iedvesmojusi attīstīt savus talantus šī instrumenta spēlē.

"Hoijeres kundzes viesu namā" aizvadīta pirmā ekskursija sveču gaismā

Foto: Marta Kalēja, OHM.lv

Liepājas 17.–19. gadsimta interjera muzejā "Hoijeres kundzes viesu namā" sestdien, 12. novembrī, aizvadīta pirmā vakara ekskursija sveču gaismā, kur ekskursijas apmeklētāji izbaudīja nama noskaņu dienas tumšākajā daļā, ielūkojoties vēsturisko interjeru telpās, kā arī Hoijeres kundzes un Stenderu ģimenes vakara nodarbēs.

Kā atzinuši vakara ekskursijas apmeklētāji - izjust vēsturiskā nama noskaņu šādā vakara stundā bijis īpaši aizraujoši, jo pustumsā, sveču gaismā ieskautās istabas, detaļas un muzeja cilvēku stāstījumi, tiešām likuši sajusties kā citā gadsimtā vai gluži kā atnākot ciemos.

Kā sola pasākuma rīkotāji, apmeklētāju interese bijusi tik liela, ka šādas, vakara ekskursijas sveču gaismā Liepājas 17.-19.gs. interjera muzejs turpinās piedāvāt arī turpmāk.

Kino klasiķis Ivars Seleckis Amsterdamā

Foto: Publicitātes foto

Nedēļas nogalē Nīderlandē, Amsterdamas dokumentālo filmu festivālā (IDFA) tika izrādīta latviešu dokumentālā kino klasiķa Ivara Selecka jaunākā filma "Zemnieki".

Senlaicīgi greznā art deco kinoteātra "Theater Tuschinski" piepildītajā zālē režisors pirms filmas dalījās atmiņās par 1989. gadu, kad viņa filma "Šķērsiela" (1988) bija iekļauta Amsterdamas festivāla programmā un pat saņēma galveno balvu, kas nosaukta izcilā dokumentālista Jorisa Aivensa vārdā, bet padomju okupācijas varas iestādes neļāva režisoram braukt uz filmas pirmizrādi. Tāpēc Ivars Seleckis šoreiz izteica īpašu pagodinājumu un prieku būt Amsterdamā kopā ar saviem skatītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!