Foto: Artis Veigurs
Šogad pirmo reizi pasniegtas Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras balvas, ko saņēma iepriekšējā gadā viskvalitatīvāk atjaunotās, restaurētās un pārbūvētās kultūrvēsturiskās ēkas Jūrmalā. Sacensībā triumfēja dzīvojamās mājas Kāpu ielā 37 rekonstrukcijas projekts (attēlā), portālu "Delfi" informēja Kultūrtelpas un vides dizaina centra pārstāve Anete Piņķe.

29. septembrī Jūrmalas kultūrtelpas un vides dizaina centrā noritēja Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras balvas 2022 svinīgā apbalvošanas ceremonija, kurā tika atzīmētas viskvalitatīvāk atjaunotās un pārbūvētas Jūrmalas vēsturiskās ēkas un izteikta pateicība to īpašniekiem.

Žūrijas komisija, kuras sastāvā ir arhitekti un kultūras mantojuma speciālisti, izvērtējot vēsturiskās ēkas atbilstību oriģinālam, kultūrvēsturiskās substances klātbūtni un kokgriezuma dekoratīvo elementu pielietojumu, izvēlējās trīs laureātus. Visas šīs atjaunotās ēkas ir vietējas nozīmes arhitektūras pieminekļi.

Pirmo vietu žūrijas kopvērtējumā ieguva dzīvojamās mājas Kāpu ielā 37 rekonstrukcijas projekts, ko izstrādājis arhitektūras birojs "GB studio" arhitekta Gata Gavara vadībā. 20. gadsimta pirmajā ceturksnī celtajai koka vasarnīcai ir izteiksmīgs, Jūrmalas apbūvei salīdzinoši neraksturīgs būvapjoms. Atjaunošanas un pārbūves procesā precīzi saglabāta apjoma un fasāžu uzbūve un kompozīcija, ko izdevies veiksmīgi savienot ar laikmetīgās arhitektūras formām, harmoniski iekļaujoties pilsētbūvniecības kontekstā, norāda balvas un ceremonijas organizatori.

Ar īpaši rūpīgu attieksmi pret vēsturisko mantojumu un detaļu smalkumu izcēlās dzīvojamās mājas Konkordijas ielā 19 rekonstrukcija, iegūstot otro vietu. Ēka, kuras apjoms ar stūra torņa izbūvi liecina par jūgendstila ietekmi, un tās rekonstrukcijas autore ir arhitekte Dzintra Putniņa.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt par trešo labāko tika atzīts 30. gados modernajā funkcionālisma stilā būvētās savrupmājas Bulduru prospektā 124 atjaunošanas projekts. Žūrija atzīmēja, ka arhitektam Andrim Bērziņam izdevies veiksmīgi likvidēt nekvalitatīvās vēlāko gadu pārbūves un ēkas apjomu atjaunot, precīzi saglabājot funkcionālisma stila arhitektūrai raksturīgo kompozīciju un proporcionalitāti.

Visi pirmo trīs vietu ieguvēji saņēma skulptūras, ko īpaši šim konkursam radījusi Latvijas jauno dizaineru apvienība "Wild House Company".

Balvu nominācijā Publikas simpātija, kuru noteica JKVDC "Facebook" sekotāji, ieguva dzīvojamā māja Kaudzīšu ielā 19.

Foto: Publicitātes foto

"Ne tikai priedes un jūras tuvums, bet arī Jūrmalas koka arhitektūra veido šīs pilsētas identitāti. Jūrmalas vēsturiskās ēkas papildus estētiskajām kvalitātēm nes sevī arī nemateriālo vērtību. Tās izglīto, stāsta par mūsu saknēm, aicina būt atbildīgiem pret savu mantojumu. Apzinoties, ka divdesmit pirmā gadsimta cilvēkam ir citas prasības pret dzīves telpu un komforta līmeni, šī unikālās koka arhitektūras saglabāšana kļūst par vēl komplicētāku procesu. Tikai kopā ar zinošiem arhitektiem un atbildīgiem īpašniekiem mēs varam to nosargāt un nodot nākamajām paaudzēm. Tāpēc ļoti novērtējam ēku īpašnieku ieguldījumu un ceram, ka šī balva kļūs par iedvesmu un jaunu kritēriju, kuram līdzināties," uzrunā klātesošajiem pauda Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centra vadītājs Gundars Ūķis.

Konkurss Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras balva 2022 dibināts, lai veicinātu Jūrmalas unikālās un augstvērtīgās arhitektūras saglabāšanu un izteiktu atzinību ēku īpašniekiem par ieguldījumu pilsētas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā. No 2021. gadā ekspluatācijā nodotajām 32 uz vēsturisko apbūvi attiecināmām ēkām, tika izvirzīti 15 kultūrvēsturiski nozīmīgi objekti no kuriem piecus profesionāla žūrijas komisija izvirzīja finālam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!