Foto: LETA
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") nosūtījis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) izvērtēšanai atstādinātās Kultūras ministrijas valsts sekretāres Solvitas Zvidriņas vēstuli par kultūras ministres darbību.

Ministru kabineta preses sekretāre Zanda Šadre vēl arī norādīja, ka attiecībā uz disciplinārlietas izmeklēšanu, kas ierosināta pret Zvidriņu, likums paredz iespēju veidot komisiju. Taču šādas komisijas nepieciešamība jāvērtē Kultūras ministrijai.

"Attiecībā uz disciplinārlietas izmeklēšanu šajā jautājumā Kultūras ministrijai ir jāuzņemas vadošā loma, kā to nosaka Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likums, un jānodrošina objektīva disciplinārlietas izmeklēšana. Likums paredz, ka disciplinārlietu izskata iestāde, kurā ierēdnis pilda pienākumus. Likums paredz arī iespēju veidot komisiju, piesaistot citu institūciju pārstāvjus komisijā. Komisijas veidošanas nepieciešamība jāizvērtē KM," uzsvēra premjers.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende pilnībā atbalsta premjerministra Valda Dombrovska lēmumu pārsūtīt Kultūras ministrijas Valsts sekretāres iesniegumu izvērtēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, kas nodrošinās neatkarīgu izvērtējumu kopējai situācijai, norādīja ministres preses sekretāre Elīna Bīviņa.

Jau ziņots, ka kultūras ministre atstādinājusi Zvidriņu pēc konkursa par Latvijas Nacionālās operas direktoru. Pieteicās tikai līdzšinējais vadītājs Andrejs Žagars, kuru konkursa komisija ieteica apstiprināt. Taču ministre līgumu nenoslēdza, jo vēlas izpētīt operas finanšu situāciju, kā arī no amata atstādināja Zvidriņu.

Valsts sekretāre uzskata, ka no amata atstādināta nevis Latvijas Nacionālās operas finanšu problēmu dēļ, bet gan Gaismas pils projekta dēļ.

"Mums ar ministri ir bijuši pretēji viedokļi, kad esmu norādījusi, ka to nevar darīt, jo tas nav likumīgi, un šajā gadījumā kādai trešai neitrālai pusei ir jāpieņem lēmums," aģentūrai BNS iepriekš sacīja Zvidriņa, pamatojot vēršanos pie premjera.

Atstādinātā valsts sekretāre pastāstīja, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniekiem ir aizsūtīta vēstule, kurā pausta gatavība pārskatīt līguma nosacījumus par indeksācijas metodiku. Šis punkts ietverts, lai būvniecības izmaksas atbilstu tirgus cenām, kas tēriņus var samazināt.

Ministre arī uzskatījusi, ka jāpieņem bibliotēkas projekta vadītājs, kam Zvidriņa nav piekritusi.

Iesniegumā premjeram arī teikts, ka ministres uzdevumā bijis jāpārtrauc veselības apdrošināšanas iepirkums, jo neesot izvēlēts pareizais brokeris. Kā eksperts šajā jautājumā ticis uzaicināts ministres vīrs.

Iesniegumā premjeram arī norādīts uz spiedienu, kas izdarīts, lai noslēgtu mierizlīgumu tiesvedībā par "Rīgas Kinostudijā" padomju laikā uzņemto filmu autortiesībām.

Ministrijas darbinieki Zvidriņu arī informējuši, ka ministres padomnieks piedāvājis viņiem veikt fiktīvas iepirkuma procedūras vai slēgt līgumus ar konkrētiem pakalpojumu sniedzējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!