Foto: Alfrēds Ulmanis
Šonedēļ, 7. jūnijā, tika atklāta 15. Prāgas Scenogrāfijas un teātra telpas kvadriennāle. Tai par godu Rīgā notika preses konference, kurā tika prezentētas divas ekspozīcijas, kas šogad pārstāvēs Latviju – valstu un reģionu sadaļā ekspozīcija "Ceļā" un studentu sadaļā ekspozīcija "Jaunā pasaule", kuru galvenais uzdevums ir piedāvāt starptautiskajai auditorijai ieskatu būtiskākajos scenogrāfijas procesos pēdējo četru gadu laikā Latvijā.

Ekspozīcijas skatītājiem būs atvērtas no 8. līdz 18. jūnijam Prāgas publiskajā vidē Holešovices tirgus laukumā un paviljonos.

Ekspozīciju "Ceļā" veido mākslinieču apvienību "Grāfienes" sadarbībā ar kuratori Gundegu Laiviņu un tās realizācijā tiek piesaistīti arī dramaturgs Kirils Ēcis un operators Dāvids Smiltiņš.

Savukārt Latvijas Mākslas akadēmijas ekspozīciju "Jaunā pasaule" veido scenogrāfijas nodaļas studenti kopā ar saviem pasniedzējiem un kuratoriem - Moniku Pormali, Viktoru Jansonu, Reini Suhanovu un Mārtiņu Kalseri. Studentu stenda pamatideja pieder ceturtā kursa studentei Dārtai Grīslei.

Foto: Ieva Vīksna

No 8. līdz 18. jūnijam Čehijas galvaspilsētas Prāgas publiskajā vidē - tirgū, mākslas galerijās un mākslas akadēmijā - norisināsies lielākais teātra arhitektūras un scenogrāfijas pasākums pasaulē - Prāgas Scenogrāfijas un teātra telpas kvadriennāle, kurā ar ekspozīcijām valstu, reģionu un studentu sadaļā piedalās arī Latvija. Kvadriennāle dibināta 1967. gadā un Latvija tajā piedalās kopš 70. gadiem.

Šī gada kvadriennāles tēma ir rets, neparasts, jēls jeb "RARE". Tā aicina foruma dalībniekus radīt jaunu realitāti, iesaistot kopienas, vidi, situāciju, vietu un tās garu jeb genius loci.

7. jūnijā Prāgas Kvadriennāles atklāšanas dienā, ekspozīcijas "Ceļā" autores "Grāfienes" un mākslinieki savā darbnīcā Rīgā gatavojās uzsākt ceļu, lai ar speciāli tehniski aprīkotu automašīnu dotos performatīvā, desmit dienu braucienā uz Prāgu. Katru ceļojuma dienu viņi radīs jaunu teātra telpu, vides scenogrāfiju vai performatīvu intervenci, kas pētīs māksliniekiem būtiskus teātra principus. Prāgā apmeklētāji varēs sekot līdzi mākslinieku ceļojuma tiešraidei Latvijas stendā izvietotos ekrānos, savukārt kvadriennāles noslēguma dienā mākslinieki ieradīsies Latvijas stendā, lai piedāvātu šī ceļojuma-izrādes epilogu, kura saturu un estētiku tieši ietekmēs ceļā piedzīvotais.
Mākslinieku apvienība "Grāfienes" sastāv no četrām māksliniecēm un scenogrāfēm: Dace Ignatova, Ildze Jurkovska, Justīne Jasjukeviča, Marianna Lapiņa. "Grāfienes" veido kino un teātra scenogrāfijas un kostīmus, pasākumu noformējumus, veido performances un citus audiovizuālus darbus.

Visas ir kursabiedrenes LMA scenogrāfijas katedrā, 2023. gada pavasarī absolvē bakalaura grādu. Kopā veidojušas izrādes "Konklāvs" "Dirty Deal Teatro", un "Kiosks" Latvijas Leļļu teātrī, par kurām saņemtas divas "Spēlmaņu nakts" balvas "Skatuves nagla". 2020./2021. gada sezonā veidojušas filmu "Mia", kas nominēta "Lielajam Kristapam" 2021. gada nomināciju sadaļā "Labākā studentu filma". "Grāfienes" veidojušas arī izrādes un performances festivālā "Optižūns", iepriekš piedalījušās festivāla "Sansusī" Cēsu vakarā Ruckas muižā ar izrādi "Radīšana", un ir autores un izpildītājas neatkarīgajai izrādei bērniem un ģimenēm "Pasaules rašanās" Mārupē.

Vārds "Grāfienes" radies tāpēc, ka 2019. gada scenogrāfijas studiju pirmajā kursā tika uzņemtas tikai meitenes. Kursā sevi sākušas saukt par "Scenogrāfienēm". Nosaukums vēlāk pārtapis par "Grāfienēm". Vēlme strādāt kopā izriet no vairākiem faktoriem - saliedētības, draudzības un liela darba apjoma, ko vislabāk var aptvert un paveikt komanda.

Savukārt Latvijas scenogrāfijas studentu ekspozīciju "Jaunā Pasaule" Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) scenogrāfijas nodaļas studenti veido kā veltījumu akadēmijas pasniedzējam un meistaram Andrim Freibergam, kura skola starptautiskā teātra vidē ir iemantojusi atpazīstamību, pateicoties tieši dalībai Prāgas kvadriennāles izstādēs.

2017. gadā Prāgas kvadriennāle meistaram piešķīra pirmo Scenogrāfijas skolotāja balvu. Izstādes vizuālais koncepts veido saskares punktu starp tradīciju un nākotni. Tās telpiskā struktūra piedāvā vērties debesīs caur hipertrofētām skatuves kastēm, bet izstādes daļa, kas realizēta papildinātās realitātes vidē, iepazīstina ar studentu darbiem "mākonī" – virtuālajā telpā. Stāstos, ar kuriem strādā LMA studenti, varoņi meklē katrs savu patiesību. Izstādes pamatā ir meklētāja tēls latviešu rakstnieka Sudrabu Edžus stāstā "Dullais Dauka" - mazs puika jūras krastā. Viņš vēlas zināt, kas atrodas aiz līnijas, kur debesis satiekas ar jūru. Neapmierināts ar pieaugušo atbildēm, viņš dodas meklēt patiesību telpā – pretī horizonta līnijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!