Mīlīgi cālēni, idilliskas pavasara ainavas, sārtvaidži bērni, dzejas rindas un, protams, raibi krāsotas olas – šādi motīvi 20. gadsimta pašā sākumā rotāja Lieldienu svētku pastkartes, kas pirms vairāk nekā 100 gadiem tika sūtītas un saņemtas daudz vairāk nekā šodien. Sadarbībā ar "Rīgas Jūgendstila centru" piedāvājam ielūkoties muzeja Lieldienu pastkartīšu kolekcijā un ļauties nelielam sentimentam.

"Delfi" arhīva raksts.

Kā raksta Rīgas Jūgendstila muzeja pārstāvji, krājuma atklātnes ļauj iejusties 20. gadsimta sākuma Lieldienu noskaņās. Koši krāsotās, rakstainās olas papildina pavasarīgie pūpoli, vijolītes, sniegpulkstenītes, narcises, maijpuķītes un citi pavasara ziedi. Grozos, ratos, traukos, sūnās, pat automašīnās – it visur Lieldienu laikā meklējamas olas. Svētku norise nav iedomājama bez šūpošanās, tas vērojams arī atklātnēs. Jautri mājdzīvnieki, mazi cālīši, dažādi putni un pat personificēti zaķi atgādina par svētku ieražām un ar vieglu humoru novēl priecāties. Prieku apliecina arī kristīgajai tematikai veltītas atklātnes par Jēzus augšāmcelšanos. Pavasara ainavu, jūgendstila kompozīcijas un līniju eleganci papildina latviešu dzejnieku Kārļa Skalbes, Jāņa Akuratera, Raiņa, Eduarda Veidenbauma, Edvarda Treimaņa, Augusta Saulieša un citu dzejas rindas.

Ņemot vērā, ka šogad valstī noteiktās ārkārtējās situācijas dēļ izpaliek tradicionālā Rīgas Jūgendstila centra Lieldienu izstāde, šogad muzejs sarūpējis īpašu svētku pārsteigumu virtuālajā vidē un piedāvā aplūkot krāšņo, svētkiem veltīto muzeja atklātņu kolekciju. Tā ir īpaši daudzveidīga, jo 20. gadsimta sākumā sveikt draugus Lieldienās, pa pastu nosūtot atklātni, bija iecienīta tradīcija. Pilnā apjomā kolekcijas izstāde ir aplūkojama šeit. Muzeja mājaslapā atklātnes ir iespējams lejupielādēt nosūtīšanai elektroniski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!