Foto: PantherMedia/Scanpix
No tirdzniecības tiks izņemtas tikai bērniem nedrošās grāmatas, piemēram, tādas, kurām atdalās sīkas detaļas, ar kurām bērns var aizrīties, ceturtdien, reaģējot uz Latvijas Grāmatnieku ģildes izplatīto publisko vēstuli par bernu grāmatu-rotaļlietu uzraudzības projektu, skaidro Patērētāju tiesību aizsardzības centra parstāvis Jānis Penka.

Rotaļlietu drošuma noteikumi attiecināmi tikai uz tām grāmatām, kas saskaņā ar noteikumiem atbilst rotaļlietas definīcijai, kas ir "jebkurš izstrādājums vai materiāls, kas īpaši projektēts vai paredzēts, lai ar to rotaļātos bērni, kas ir jaunāki par 14 gadiem". Noteikumu mērķis ir panākt, ka paredzamos apstākļos bērns darbojoties netiks apdraudēts, ņemot vērā to, ka ar šo grāmatiņu bērns rotaļāsies kā ar jebkuru citu rotaļlietu. Riski, kas saistīti ar bērnu grāmatiņām, cita starpā var ietvert ķīmiskās saindēšanas risku (krāsvielu koncentrācija pārsniedz pieļaujamās normas) vai aizrīšanās un nosmakšanas risku (atdalās sīkas detaļas), vēsta PTAC.

PTAC pārbaužu projekta mērķis ir realizēt tirgus uzraudzības pasākumus, kā arī izglītot grāmatu ražotājus, izdevējus un importētājus par prasībām un viņu pienākumiem, kas sevī ietvēra gan seminārus, gan publikācijas par prasībām PTAC interneta vietnē, gan pēcāk arī pārbaudes tirdzniecības vietās.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem ražotāja pienākums ir ražot un laist apgrozībā tikai drošu, cilvēka dzīvībai, veselībai un personas mantai, kā arī videi nekaitīgu preci. Ražotājs ir atbildīgs par apgrozībā laistās preces drošumu. Līdz ar to, tas ir ražotāja pienākums pārliecināties, ka ražotā prece atbilst normatīvo aktu prasībām.

Ražotājs pats, pārzinot piemērojamās drošuma būtiskās prasības un izvērtējot pastāvošos riskus, ir tiesīgs sastādīt tehnisko dokumentāciju, tādējādi apliecinot rotaļlietas atbilstību prasībām. Situācijā, kad ražotājs nespēj vai nevēlas patstāvīgi sastādīt tehnisko dokumentāciju, tas var vērsties notificētā institūcijā (akreditētā laboratorijā) atbilstības novērtēšanai.

Jāatzīmē, ka Rotaļlietu drošuma noteikumi, kuros iestrādātas Eiropas Padomes Direktīvas prasības, ir spēkā jau kopš 2000. gada 4. aprīļa un uzņēmēju pienākums ir tos ievērot. Neskaidrību gadījumā uzņēmējam ir iespēja konsultēties uzraudzības institūcijā.

PTAC kā uzraudzības institūcija pēc pieprasījuma sniedz gan bezmaksas konsultācijas uzņēmējiem par normatīvo aktu prasībām, gan organizē un piedalās apmācību semināros. Arī saistībā ar aktuālo jautājumu, PTAC pirms pārbaužu projekta uzsākšanas, 2011. gada 15. februārī organizēja semināru par bērnu grāmatu drošumu, kuras pēc sava rakstura atbilst rotaļlietai, kā arī pēc īpaša grāmatu izdevēju lūguma novadīja atkārtotu semināru 2011. gada 15. aprīlī, informējot par rotaļlietu normatīvo aktu prasībām.

Kā uzsver PTAC parstāvis, līdz šim realizējot 2011. gada uzraudzības projektu, nav uzlicis uzņēmējiem par pienākumu atsaukt vai iznīcināt bērnu grāmatas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!