Foto: Vida Press

Tikai mēnesi pirms savas nāves - šā gada 21. septembrī - Lū Rīds piekrita intervijai, kurā atklāja savas attiecības ar skaņu: "Skaņa ir kas vairāk nekā troksnis. Sakārtota skaņa ir mūzika. Mana dzīve ir mūzika."

Skaidrojot, kāpēc reiz kļuvis par mūziķi, viņš pajokojis "Tu dari to, ko tu mīli...vai arī tiec arestēts". Savukārt, runājot par dzirdi, mūziķis norādīja, ka viņš zina, kādas skaņas viņam patīk dzirdēt - "Es negribētu klausīties Bēthovenu bez basa, čellu un tubas skaņām - tas ir ļoti svarīgi. Hiphopam ir raksturīgs apdullinošs bass, bet tāds ir arī Bēthovens. Ja nav basa, tā ir kā amputācija, it kā tev nebūtu kāju."

Rokmūziķis pēdējā intervijā atzina, ka viņam loti nepatīk briesmīgā CD skaņa. Viņš atklāja, ka nesen pārrakstījis un daļēji pārtaisījis visu savu mūzikas kolekciju. "Tas bija tik skaisti, ka lika man raudāt. Skaņa mani ietekmē ļoti emocionāli. Skaņas ir neizskaidrojamas...mēs galvā dzirdam skaņu, ko nodrošina nervi un asinsrites plūdums. Ir tik brīnišķīgi to dzirdēt."

Jautāts par pirmajām atmiņām par skaņu, viņš norāda, ka visiem šī pieredze bijusi vienāda. "Pirmās skaņas atmiņas ir mātes sirdspuksti. Tā tas ir mums visiem - tu pie šī ritma uzaudz jau kopš brīža, kad esi mazs zirnītis," atklāj Rīds, "bet ir jau vēl dabas skaņas...vēja un mīlestības skaņas."

Jau ziņots, ka pasaulslavenais rokmūziķis Lū Rīds mūžībā aizgāja 27. oktobrī. Viņš vislabāk pazīstams kā grupas "The Velvet Underground" dziesmu autors, vokālists un ģitārists.

Lū Rīds, īstajā vārdā Lūiss Alans Rīds, dzimis 1942. gadā Ņujorkā. Bez darbības grupā "The Velvet Underground", kas nodēvēta par vienu no modernās rokmūzikas ietekmīgākajām grupām, Lū Rīds darbojies dažādos citos projektos un ierakstījis 20 solo albumus.

Viņš saņēmis daudzus apbalvojumus gan ar grupu, gan kā solomākslinieks. Šī gada aprīlī leģendārajam amerikāņu rokerim veikta aknu transplantācija.

Fotogalerijā: Lū Rīda koncerts "Arēnā Rīga" 2008. gada 12. jūlijā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!