Foto: LETA

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) sasaucis Kultūras ministrijas Muzeju padomes ārkārtas sēdi, liecina paša ministra ieraksts sociālajā medijā "Facebook".

Sēdē, kas notiks piektdien, 24. februārī, ir tikai viens darba kārtības jautājums - notikumi Ogres Vēstures un mākslas muzejā. Puntulis uz muzeju padomes sēdi ir uzaicinājis Ogres pašvaldības un Ogres Vēstures un mākslas muzeja pārstāvjus.

Tāpat gadījumam Ogres Vēstures un mākslas muzejā, kad pēc Krievijas oligarha Pjotra Avena porcelāna kolekcijas izstādes atcelšanas sāktas pašvaldības sankcijas pret muzeja darbiniekiem, uzmanību pievērsis Tiesībsargs un šobrīd jau pie tā strādā. "Ar detalizētāku viedokli varēsim nākt klajā pēc situācijas analīzes," sociālajā medijā "Twitter" raksta Tiesībsargs.

Tikmēr trešdien, 22. februārī, Ogres pašvaldības vadītājs Egils Helmanis (NA) ir sasaucis preses konferenci, lai informētu par Ogres novada muzeju reorganizāciju un turpmāko darbību.

Jau vēstīts, ka lēmums par novada muzeju reorganizāciju Ogres domē tika pieņemts 2022. gada 22. decembrī un šī gada sākumā reorganizācija sākta. Tāpat pagājušā gada 22. decembrī tika izveidota Ogres novada kultūras komisija un par kultūras komisijas priekšsēdētāju ievēlēts pats Helmani.
Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā jaunajā Ogres novadā ir vairāki pašvaldības muzeji - Ogres Vēstures un mākslas muzejs, Andreja Pumpura Lielvārdes muzejs un pašvaldības iestādes, kas īsteno muzeja funkcijas, proti, Birzgales muzejs "Rūķi", Ķeguma novada muzejs un Kultūras mantojuma centrs "Tīnūžu muiža".

Jau ziņots, ka pēc publikācijas "Delfi" plaša mediju uzmanība tika pievērsta Ogres domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) iecerētajai Krievijas oligarha un Eiropas Savienības sankcijām pakļautā Pjotra Avena porcelāna izstādei, ko bija plānots atklāt šī gada 1. februārī. Izstāde tika atcelta, bet muzejs atklāti pauda savu neapmierinātību ar Ogres pašvaldības iejaukšanos izstāžu rīkošanas darbā. Latvijas Radio 17. februārī ziņoja, ka Ogres pašvaldība vērsusi sankcijas pret muzeju – atceltas ieplānotās izstādes, kā arī dome lēmusi nepaaugstināt muzeja darbinieku algas, neskatoties uz to, ka iepriekš tas ticis solīts. Šobrīd Ogres muzejs ir slēgts.

Jau ziņots, ka šī gada 23. februārī pulksten 18 pie Ogres Vēstures un mākslas muzeja notiks atbalsta akcija "Demokrātija ir trausla kā porcelāns", ko rīko Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!