Foto: LETA

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) nosoda un sola arī turpmāk nosodīt tos māksliniekus, kuri neieņems stingru pilsonisko pozīciju jautājumā par Krievijas sākto karu Ukrainā.

Intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" Puntulis atzina, ka līdz Krievijas armijas atklātam iebrukumam Ukrainā maz bija tādu cilvēku, kuri absolūti nekādā veidā kaut vai pastarpināti neatbalstīja Krievijas valdošo varu un neveicināja tās ekonomiku. Tieši tāpēc vairumam cilvēku iepriekš nebija morālu tiesību nosodīt māksliniekus, kuri uzstājās Krievijā. Tomēr pēc 24.februāra, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja par "militāras operācijas" sākšanu Ukrainā, situācija ir mainījusies, apgalvoja ministrs.

"Kas attiecas uz situāciju pēc 24.februāra, es būšu pirmais, kas nosodīs tos māksliniekus, kuri joprojām mēģina laipot un nespēj pateikt skaidru viedokli, kuri joprojām saka, ka vēlas, lai karš beigtos, kuri saka, ka ir pret karu, kuriem nepietiek pilsoniskās stājas pateikt skaidri un gaiši, ka karš nevar beigties pats no sevis, karu var izbeigt tikai tas, kurš to ir uzsācis. Šeit es būšu konsekvents un strikts un neaizstāvēšu nevienu, kuram nebūs atbilstošas pilsoniskas stājas," solīja politiķis.

Ministrs atzina, ka pēc sadarbības pārtraukšanas ar Krieviju tās kultūras telpa nonāks izolācijā no pārējās pasaules, bet vienlaikus, protams, nabadzīgāka kļūs arī Latvijas kultūras telpa. Tomēr, neraugoties uz to, Latvija nesadarbosies ar māksliniekiem, kuri kaut vai netiešā veidā aizstāvēs Krievijas varas īstenotās slepkavības Ukrainā, norādīja Puntulis.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā, dienu pēc Krievijas armijas atklātas iebrukšanas Ukrainā, Puntulis pieņēma lēmumu vienpusēji lauzt 2002.gadā parakstīto Latvijas Kultūras ministrijas un Krievijas Kultūras ministrijas vienošanos par sadarbību kultūrā.

Kā ministrs norādījis sociālajos medijos, viņš par to ir informējis ārlietu ministru un lūdzis informēt pa diplomātiskajiem kanāliem Krievijas Kultūras ministriju.

Krievija jau astoto dienu īsteno nepamatotu iebrukumu Ukrainas teritorijā. Krievijas spēki, kas 24. februārī iebruka Ukrainā, ne vien ieņem karaspēka daļas un lidostas, bet arī šauj uz mierīgajiem iedzīvotājiem un daudzstāvu dzīvojam ēkām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!