Foto: LETA
14 gadus vecais Bogdans no skolēnu dziesmu un deju svētkiem svētdien aizvests uz Austrumu slimnīcas reanimācijas nodaļu, otrdien vēsta LNT raidījums "Degpunktā".

Zēnam konstatēta smadzeņu tūska.

Bogdana māte stāsta, ka zēns nav elpojis un viņam "ātro" mašīnā vairākkārt apstājusies sirds. Sirdsdarbība ar kardiostimulatoru atjaunota, bet slimnīcā bērns vēlāk pieslēgts pie mākslīgās elpināšanas sistēmas.

Raidījums vēsta, ka zēnam "pēc dejām uz pannas" vēl ilgāku laiku būs jāpavada slimnīcā. Viņa veselības stāvokli prognozēt neviens nevar.

Puiša deju kolektīva biedri stāstīja, ka viņš juties slikti, taču tāpat aizgāja un nodejoja savu programmu Daugavas stadionā.

Bogdana māte vērsusies policijā, ar lūgumu izvērtēt svētku organizatoru rīcību.

Tikmēr Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Laura Bundule portālam "Delfi" svētdien vairījusies atbildēt, vai neoficiāla informācija par kāda dziesmu svētku dalībnieka nonākšanu reanimācija atbilst patiesībai, norādot, ka "vēl nav apkopoti visi dati".

Taču arī pirmdien mediji oficiāli informēti vien par to, ka vairāki bērni svētdien "stacionēti".

Raidījums "Degpunktā" pieļauj, ka šo gadījumu atbildīgas personas centušās noklusēt.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka svētdien mediķi palīdzējuši 784 bērniem. Sākotnējās mediķu aplēses liecina, ka slimnīcā nonāca desmit svētku dalībnieki. Arī iepriekšējās dienās palīdzība bija nepieciešama vairākiem simtiem svētku dalībnieku.

Pēc Bundules teiktā, viennozīmīgi ir skaidrs, ka veselības problēmas visvairāk sagādāja lielais karstums.

NMPD direktora vietnieks katastrofu medicīnas jautājumos Mārtiņš Šics vēlāk sarunā ar portālu "Delfi" pauda viedokli, ka organizatoriem bija jāpieņem drosmīgs lēmums un koncerts jāpārceļ.

Šics pauda - laikā, kad mediķi regulāri atgādina cilvēkiem dienasvidū, kad saule ir viskarstākā, nedoties laukā un nestrādāt, nepārpūlēties, tūkstošiem bērnu, tērpti biezos tautas tērpos, dejoja Daugavas stadionā.

Kā norāda Šics, tikai tāpēc, ka viss ir beidzies salīdzinoši labi, par notikušo nav jāaizmirst, bet jādiskutē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!