Foto: LETA

Aizvadītajā gadā radošās industrijas nozares uzņēmumu topa līderis ar 5,30 miljonu latu apgrozījumu bija Latvijas Nacionālā opera, liecina "Latvijas Tālruņa", "Firmas.lv" un aģentūras LETA biznesa portāla "Nozare.lv" veidotais "Latvijas Biznesa gada pārskats 2012".

Nozares topu veido uzņēmumi, kas darbojas dizaina, modes, mākslas un jaunrades, kā arī izglītības un apmācība sektorā.

Radošās industrijas nozares "Top 10" iekļuvis arī SIA "Buts" ar 4,14 miljonu latu apgrozījumu, SIA "Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola" ar 3,25 miljonu latu apgrozījumu, AS "Transporta un sakaru institūts" ar 2,70 miljonu latu apgrozījumu, VSIA "Latvijas Nacionālais teātris" ar 2,50 miljonu latu apgrozījumu, SIA "Neoklasika" ar 2,06 miljonu latu apgrozījumu, VSIA "Dailes teātris" ar 1,94 miljonu latu apgrozījumu, SIA "R & V izglītības centrs" ar 1,91 miljonu latu apgrozījumu, VSIA "Mihaila Čehova Rīgas krievu teātris" ar 1,68 miljonu latu apgrozījumu, bet desmitnieku noslēdz VSIA "Jaunais Rīgas teātris" ar 1,64 miljonu latu apgrozījumu.

Izglītības un apmācības jomā vērojama pozitīva tendence, kurā manāms, ka, samazinoties kopējam studentu skaitam, Latvijas augstskolas spējušas piesaistīt aizvien lielāku studentu skaitu no ārvalstīm. No valsts augstskolām pērn lielāko ārvalstu studentu skaitu - 527 studentus - spēja piesaistīt Rīgas Stradiņa universitāte, kurai ar 313 ārvalstu studentiem seko Rīgas Tehniskā universitāte, savukārt privātajās augstskolās lielākais ārvalstu studentu skaits bijis Baltijas Starptautiskā akadēmijā - 358 studenti un Rīgas Ekonomikas augstskola ar 183 studentiem.

Industrijas pārstāvji uzsver, lai radītu studiju konkurētspēju pasaules tirgū, jāveicina starptautisku universitāšu un uzņēmēju sadarbība, radot modernas, konkurētspējīgas, unikālas starpnozaru programmas, piesaistot vērtīgus vieslektorus.

Savukārt mākslas un jaunrades jomā samērā labs gads bijis profesionālajiem teātriem, kas piedzīvojuši skatītāju pieaugumu, taču salīdzinājumā ar 2010.gadu samazinājies jauniestudējumu skaits.

Kā ziņots, klajā nācis "Latvijas Biznesa gada pārskats" - unikāls izdevums, kurā drukātā veidā apkopota informācija par uzņēmumiem, kas rada 95% no visu Latvijas uzņēmumu apgrozījuma.

Pārskatā apkopota informācija no uzņēmēju iesniegtajiem 2011.gada pārskatiem. Kopumā grāmatas drukātajā un interneta versijā tiks publicēta informācija nozaru dalījumā par uzņēmumiem, kuru gada apgrozījums ir lielāks par 100 000 latu. Šādu uzņēmumu Latvijā ir virs 20 000, un kopējais šo uzņēmumu apgrozījums 2011.gadā bija virs 30 miljardiem latu, kas savukārt veido 95% no visa 2011.gada pārskatos uzrādītā apgrozījuma.

"Latvijas Biznesa gada pārskatā" iekļauti detalizēti nozaru uzņēmumu topi, kas sadalīti pa 17 industrijām, 63 virsnozarēm un 472 nozarēm, veiksmīgāko uzņēmēju un nozaru ekspertu atziņas un prognozes, kā arī padziļināts biznesa vides apskats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!