Foto: Publicitātes foto

16. martā aprit 150 gadi kopš pasaulē nākusi latviešu literāte, politiķe un spilgta personība Aspazija (dzim. Johanna Emīlija Lizete Rozenberga, vēlāk Elza Pliekšāne). Saistībā ar dzejnieces jubileju notiks vairāki pasākumi, pirmizrādes, koncerti, konferences un citi, portālu "Delfi" informē pasākumu rīkotāji.

2014. gadā pavasarī pēc Kultūras ministrijas darba grupas Raiņa un Aspazijas jubilejas gada īstenošanai ierosinājuma Nacionālā kultūras padome vienojās 2015. gadu pasludināt par Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu, rosinot valsts, pašvaldības un nevalstiskās organizācijas iesaistīties tā norisē ar iniciatīvām, plānojot un īstenojot pasākumus un citas aktivitātes Raiņa un Aspazijas personību un viņu radītā kultūras mantojuma aktualizēšanai. Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileja ir ietverta UNESCO svinamo dienu kalendārā.

Par godu Raiņa un Aspazijas 150. dzimšanas dienai Latvijas Rakstnieku savienība ir izveidojusi pasākumu programmu "Pastāvēs, kas pārvērtīsies". 

Teātris


Foto: Publicitātes foto

Inga Ābele "Aspazija. Personīgi". PIRMIZRĀDE
Jaunais Rīgas teātris (JRT), Lāčplēša ielā 25, Rīgā
18. martā, plkst. 19.00

Oriģināldramaturģijas darbs "Aspazija. Personīgi" ir pētījums par slaveno dzejnieci, politiķi un spilgto personību Aspaziju, kā pamatā ir viņas biogrāfijas meti. Darbs godalgots dramaturģijas konkursā „Modini kanonu! Rainis un Aspazija", kas tika izsludināts sagaidot abu literātu 150. jubilejas gadu. Izrādi veidojušas rakstniece Inga Ābele un režisore Māra Ķimele. Galvenajā lomā - Baiba Broka. Scenogrāfiju izrādei veidojis mākslinieks Gints Gabrāns, mūzikas auors - Jānis Šipkēvics (Shipsi), kostīmu māksliniece - Kristīne Jurjāne.

Biļetes nopērkamas JRT kasē un www.biletes.jrt.lv.

Turpmākās izrādes - 20., 21., 25., 26. un 27. martā.

Rainis "Indulis un Ārija"
Liepājas teātris, Teātra ielā 4, Liepājā
20. martā, plkst. 19.00

Liepājas teātra versija par Raiņa lugu "Indulis un Ārija", ko kustību valodā iestudējis režisors Sergejs Zemļanskis no Krievijas. Iestudējuma pieteikums bija viens no trijiem, kas uzvarēja radošajā konkursā "Modini kanonu! Rainis un Aspazija". Galvenajās lomās Mārtiņš Kalita un Liene Grava. Izrādes tapšanā piedalījušies scenogrāfs/kostīmu mākslinieks Maksims Obrezkovs (Krievija), komponists Pāvels Akimkins (Krievija), horeogrāfa asistente, pedagoģe, repetitore Poļina Pšindina (Krievija), scenārijs - Vladimirs Motašņovs, Sergejs Zemļanskis (Krievija). Gaismu mākslinieks - Mārtiņš Feldmanis.

Biļetes nopērkamas Liepājas teātra kasē un www.bilesuparadize.lv.

Valdis Rūmnieks, Andrejs Migla "Ērkšķu krekls, zvaigznes ceļš". PIRMIZRĀDE
Daugavpils novada Kultūras centrā, Dobeles ielā 30, Daugavpilī
25. martā,  plkst. 18.30

Teātra trupas "Trešais variants" Valža Rūmnieka un Andreja Miglas lugas "Ērkšķu krekls, zvaigznes ceļš" iestudējums. Režisore Inta Uškāne.  1988. gadā uzrakstītā luga vēsta par 26 dienām, ko Rainis, toreiz vēl advokāts Jānis Pliekšāns, pavadīja ieslodzījumā Panevēžas cietumā. Tieši tajā laikā viņš tulkoja Johana Volfganga fon Gētes filozofisko traģēdiju „Fausts". Izrādē darbojas: Jānis Pliekšāns - Edgars Davidčuks, Aspazija - Aija Škapare, un citi.

Ieeja bez maksas.

Kirils Serebreņņikovs, Ieva Struka "Raiņa sapņi"
Latvijas Nacionālais teātris, Kronvalda bulv. 2, Rīgā
29. martā, plkst. 19.00

Krievu režisora Kirila Serebreņņikova veidotais jauniestudējums "Raiņa sapņi" Latvijas Nacionālajā teātrī tapis sadarbībā ar teātra zinātnieci, Nacionālā teātra direktora padomnieci literārajos jautājumos Ievu Struku un komponistu Jēkabu Nīmani.  Tā ir veltījums Rainim viņa 150 dzimšanas dienas gadā un piedāvās ieskatīties Raiņa dzīvē ar dzejas, sapņu un pārdomu palīdzību, noiet Raiņa dzīves ceļu no piedzimšanas jeb nebūtības līdz nāvei jeb mūžībai.

Lomās: Ainārs Ančevskis, Kaspars Aniņš, Mārtiņš Brūveris, Gundars Grasbergs, Ivars Puga, Lolita Cauka, Maija Doveika un citi. Izrādē piedalās Emīla Dārziņa jauktais koris, diriģents Artūrs Ancāns.

Pirmizrāde šā gada janvārī aizsāka Raiņa un Aspzijas 150. jubilejas gadu, kura laikā Latvijas profesionālajos un labākajos amatierteātros plānotas kopumā 15 izrādes. Tā ir viens no uzvarējušajiem darbiem dramaturģijas konkursā "Modini kanonu! Rainis un Aspazija).

Biļetes uz izrādi nopērkamas Nacionālā teātra kasē vai www.bilesuparadize.lv

Mūzika un deja


Foto: Publicitātes attēli

Koncerts "Aspazija. Rainis. 150"
Latvijas Universitātes Lielajā Aulā, Raiņa bulvāris 19, Rīga
20. martā, plkst. 19.00

Latvijas Universitātes Lielajā aulā izskanēs koncerts ar Jāzepa Vītola, Emīla Dārziņa, Riharda Dubras, Raimonda Paula, Imanta Kalniņa kora dziesmām, kurās skan Aspazijas vai Raiņa dzeja.

Koncertā piedalīsies Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes jauktais koris "Aura" (mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols, kormeistare Ilva Krauze, vokālais pedagogs Inga Lisovska), Vecumnieku bērnu un jauniešu koris «Via Stella» (mākslinieciskā vadītāja Liene Batņa, koncertmeistare Līga Eglīte) un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas sieviešu kamerkoris (mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols). Koncertā piedalīsies arī koncertmeistars Anatolijs Livča, basģitārists Dāvis Engers un bundzinieks Rolands Klušs.

Ieeja bez maksas.

Literatūra un grāmatniecība


Foto: Publicitātes attēli

Diskusija "Vai Aspazijas daiļrade ir nacionāla?"
Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā, Ojāra Vācieša ielā 19 Rīgā
18. martā, sākums plkst. 17.00

Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļa un Memoriālo muzeju apvienība (MMA) projektā „Latvijas gadu gredzeni literatūrā" uz diskusija "Vai Aspazijas daiļrade ir nacionāla?". Diskusiju vadīs MMA direktore Rita Meinerte, tajā piedalīsies dzejniece un dramaturģe Inga Gaile, Mg.art. Lauma Mellēna-Bartkeviča.

Ieeja bez maksas.

Sarīkojums "Ieskats Aspazijas daiļradē"
Rīgas Latviešu biedrības nams, Merķela ielā 13, Rīga
26. martā, plkst. 18.00

Pasākuma  "Ieskats Aspazijas daiļradē" ievadā gaidāms Dr.philol. Jāņa Zālīša priekšlasījums „Aspazijas mēness stari": dzeja, luga, mūzika, dzīves drāma. Mazpazīstamu kompozīciju atskaņojums. Aspazijas dzeju un lugas fragmentus, lasīs aktieris un režisors Valdis Lūriņš.

Ieeja bez maksas.

Konferences


Foto: Publicitātes foto

Kurzemes reģionālā literatūras konference
"Zināmais nezināmajā: četras sarunas par Aspaziju" 

Kuldīgas galvenā bibliotēka 1905.gada ielā 6, Kuldīgā
19. martā, no plkst. 9.30

Pieminot dzejnieces, dramaturģes un spilgtās personības Aspazijas 150. jubileju Kuldīgas galvenajā bibliotēkā tiek rīkota konference "Zināmais nezināmajā: četras sarunas par Aspaziju" . Konferencē uzstāsies Jūrmalas pilsētas muzeja filiāles "Aspazijas māja" vadītāja Ārija Vanaga, Mg.philol. Ināra Andžāne, Raiņa un Aspazijas muzeja galvenais speciālists Jānis Zālītis un literatūrzinātniece, Dr.philol. Gundega Grīnuma. Konferences programma - http://bit.ly/1GP4ccK.


Zinātniskā konference
"Aktuālas problēmas literatūras un kultūras pētniecībā"

Liepājas Universitāte, Lielā ielā 14, Liepājā.
19. un 20. martā.

Viena no konferences tematiskajām sekcijām veltīta šā gada jubilāriem - Rainim un Aspazijai, abu darbiem literatūrā, teātrī un šodienā. Konferenci rīko Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultāte, Kurzemes Humanitārais institūts un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts. Konferences programma - http://bit.ly/1MAmfSD!

Konference "Autobiogrāfiskums Aspazijas un Kurzemes rakstnieču tekstos"
Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā, Akadēmijas ielā 10, Jelgavā.
25. marts, no plkst. 10.00

Aspazijas 150. jubilejas atcerei veltīta zinātniskā konference "Autobiogrāfiskums Aspazijas un Kurzemes rakstnieču tekstos". Konferenci rīko Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs un LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latviešu literatūras vēstures un teorijas katedra. Konferences programma - http://bit.ly/1HtHfJF


Pasākumi Jūrmalā


Foto: Publicitātes foto

Koncerts "...gaismas straume līst..."
Jūrmalas Kultūras centrs, Jomas ielā 35, Jūrmalā
20. martā, plkst. 19.00

Koncertā skanēs mīlas dziesmas ar Raiņa un Aspazijas vārdiem, dzejnieku kaislīgās sarakstes lasījumi un iemīļoti skaņdarbi. Koncerta dienā būs iespēja aplūkot dzejnieku vēstuļu ekspozīciju.

Koncertā piedalīsies kori "Austrums", "Intis", "Laudate", senās mūzikas ansamblis "Canto", pie klavierēm A. Liepiņš (M. Beitika). Dzejnieku tēlos iejutīsies Pēteris Vilkaste (Rainis), Indra Burkovska vai Karīna Tatarinova (Aspazija).

Ekspozīcija "Plašums. Dziļums. Bezgalība"

Jūrmalas pilsētas muzejs, Tirgoņu ielā 29, Majoros, Jūrmalā

Multimediālas ekspozīcijas Raiņa telpa - "Plašums. Dziļums. Bezgalība" atklāšana; apskatāma līdz 2016. gadam. Atklāšana 26. martā.

Ieeja bez maksas.

Grāmatas "Aspazijas proza" atvēršana
"Aspazijas māja",  Z. Meierovica prosp. 18/20, Duboltos, Jūrmalā
27. martā, plkst. 17.00

Jūrmalas muzeja filiālē "Aspazijas māja", Jūrmalā notiks literatūrzinātnieces un tulkotājas Astridas Stahnkes (ASV) 80 gadu jubilejas svinības, kā arī grāmatas "Aspazijas proza" angļu valodā ("Aspazijas prose: stories, fantasies, dialogues, a novella") atvēršanas svētki.  Tā būs pirmā grāmata, kurā lasītāji tiek iepazīstināti ar Aspazijas prozu angļu valodā.

Vēlama iepriekšēja pieteikšanās pa tālr.: 67769445 vai 29150479

Ieeja bez maksas.

"Raiņa un Aspazijas dienas" Jūrmalas teātrī

Jūrmalas teātris,  Muižas ielā 7, Bulduros, Jūrmalā
28. un 29. marts

Festivālā "Raiņa un Aspazijas dienas" Jūrmalas teātrī, kura laikā varēs dažādus dramaturģijas darbu iestudējumus labāko Latvijas amatierteātru versijās. Organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Ieejas maksa 3 eiro par katru izrādi. Vairāk informācijas un festivāla programma: Jūrmalas teātra mājaslapā.

Lelde Stumbre "Aspazija. Vakara laivā". PIRMIZRĀDE
Jūrmalas teātris,  Muižas ielā 7, Bulduros, Jūrmalā
29. martā, plkst. 16.00.

Patiesu sirreālo atmiņu retrospekcija. Luga stāsta par dzejnieces Aspazijas dzīves gājumu, tikai apgrieztā secībā - no vecuma uz jaunības dienām. Rainis lugā nav redzams, bet jūtams gan, ik uz soļa. Iestudējuma režisors Imants Jaunzems.

Ieejas maksa 4 eiro.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!