Pirmdien, 26.novembrī jau tradicionāli tiks pasniegta Latvijas Autortiesību balva – par 2011.gadā visdažādāk izmantotajiem darbiem, portālu "Delfi" informē AKKA/LAA sabiedrisko attiecību speciālists Reinis Briģis.

Autortiesību bezgalības balvu šogad saņems:

Marats Ogļezņevs - par darbu "Dzīve izdodas" kā visbiežāk radio, televīzijā, koncertos skanējušo dziesmu.

Lauris Reiniks - par dziesmu "Es skrienu" (tulkojumos - arī igauņu, lietuviešu, krievu, itāļu, vācu, turku, franču, angļu valodās) kā visvairāk izpildīto muzikālo (pop-rock) darbu radio, televīzijā, koncertos.

Renārs Kaupers, Kaspars Roga, Jānis Jubalts, Māris Mihelsons
- par dziesmu "Gara diena" kā visvairāk izpildīto muzikālo darbu radio, televīzijā, koncertos.

Kristaps Pētersons
- par simfonisko miniatūru "Šahs" kā visvairāk skanējušo akadēmiskās mūzikas skaņdarbu Latvijā un ārzemēs.

Imants Mežaraups
- par darbu stīgu orķestrim "Musica Arcuata" kā visvairāk skanējušo akadēmiskās mūzikas skaņdarbu Latvijā un ārzemēs.

Edgars Vinters
- par piecu gleznu reproducēšanu, iekļaujot pilnmetrāžas filmā "Wallander: The Dogs of Riga", zīmējumu un akvareļu reproducēšanu Ojāra Spārīša sastādītajā grāmatā "Es vēlos mājās pārnākt. Edgars Vinters. Karavīra zīmējumi", par darbu raidīšanu LTV un vairākkārtēju gleznu tālākpārdošanu Latvijas lielākajās mākslas galerijās.

Aija Zariņa - par darbu publicēšanu Helēnas Demakovas sastādītajā grāmatā "Patība: Personības ceļš uz laikmetīgo mākslu - Padomju Latvijas 60-80.gadi", publicēšanu internetā, par darbu raidīšanu Latvijas televīzijā, par darbu tālākpārdošanu, par darbu izmantojumu reproducēšanai un publicēšanai Francijā, Lietuvā.

Laima Eglīte - par darbu reproducēšanu DVD "Personības. Laiks. Vide" (mācību līdzeklis literatūrā), reproducēšanu uz atklātnēm, reproducēšanu CD "Mūzika kabatā", izmantojumu reproducēšanai un kopēšanai Francijā.

Imants Ziedonis - par grāmatas "Krāsainas pasakas" plašu un ilgstošu izmantojumu. Grāmata pirmoreiz izdota 1973.gadā, tulkota rumāņu, franču, bulgāru, krievu, vācu, poļu, armēņu (2010.g.), gruzīnu (2011.g.) u.c. valodās, saņēmusi IBBY Hansa Kristiana Andersena Goda diplomu 1976.gadā. Izdevums vācu valodā iekļauts Minhenes starptautiskās bērnu un jaunatnes literatūras bibliotēkas kolekcijā "Baltie kraukļi" 1980.gadā. Pasakas izdotas skaņu ierakstā, komponētas (komponiste Indra Riše), publicētas dažādos kopkrājumos, iekļautas datorspēlē un kļuvušas par pamatu mākslas izstādei Amsterdamā "Color Tales" (2011.g.), "Zaļā pasaka" uzņemta Rozes Stiebras animācijas filmā (1977). 2011.gadā veidoti iestudējumi Valmieras Drāmas teātrī, Galēnu pamatskolas teātrī un Rundāles teātra studijā.

Inese Zandere - par stāstu ciklu "Lupatiņi", kas izmantots bērnu kultūras projektā "Lupatiņi"- izdota grāmata, uzņemta animācijas filma, kas izdota DVD diskā, rādīta Latvijas TV, kinoteātros un 30 dažādos animācijas filmu festivālos; divi stāsti uzņemti animācijas īsfilmās, kas publicētas internetā, rādītas un apbalvotas animācijas festivālos.

Monika Zīle - par lugas "Savedējs" (izdota krājumā "Trīs košas dāmas: lugas" 2009.gadā) ilgstošu un plašu izmantojumu, iestudējot to Latvijas amatierteātros - iestudējumi Blomē, Jaunlaicenē, Raņķos, Ābeļu pagastā, Rankā, Krimūnās, Gaiķos, Viļķenē, Slampē, Svētē, Zvārtavā, Grundzālē, Skaistkalnē, Ukros, Vilzēnos u.c.

Harijs Gulbis
- par lugas "Cīrulīši" ilgstošu un plašu izmantojumu. Luga iestudēta Akadēmiskajā Drāmas teātrī 1975.g. un Dailes teātrī 2011.gadā, izdota krājumā "Lugas par mājām" 1986. gadā, pēc lugas uzņemta filma Rīgas Kinostudijā (režisors O.Dunkers, 1980.gadā), iestudēta arī amatierteātros - Zaļeniekos, Madonā, Smiltenē.

Autortiesību bezgalības balva dibināta 1999.gadā. Balvu nepiešķir žūrija - laureātus nosaka, balstoties uz bezkaislīgu statistiku, ko nodrošina autoru darbu dažādo lietojumu datorizēta uzskaite. Šo balvu iegūst autori, kuru darbi iepriekšējā gadā tikuši visvairāk izmantoti visdažādākajos veidos. Autoru darbu bezgalīgo izmantošanas iespēju dēļ balva ieguvusi ''Autortiesību bezgalības balvas'' nosaukumu.

Autortiesību bezgalības balvas 2012 pasniegšanas pasākumu sestdien, 8.decembrī, plkst. 14:30 varēs noskatīties LTV1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!