Foto: LETA

Rīgas dome ir gatava pagaidām atlikt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) vērienīgās rekonstrukcijas sākšanu, lai sagaidītu Kultūras ministrijas atbildi par iespējām vismaz 22 miljonus latu vērto projektu līdzfinansēt.

"Būsim atklāti. Ja man ir izvēle pagaidīt kā domes priekšsēdētājam un saņemt 7 līdz 8 miljonu līdzfinansējumu rekonstrukcijai, un pabeigt šo ēku vēlāk, vai sākt tagad, bet finansējumu nesaņemt, es izvēlēšos pirmo variantu un tomēr nodot to vēlāk. Jo septiņi astoņi miljoni latu ir daudz," intervijā aģentūrai BNS teica Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Viņš paskaidroja, ka ir jāgaida KM atbilde un projekta sākšana jāatliek, jo naudu jau iesāktam projektam nebūs iespējams saņemt.

"Šajā situācijā mēs gaidīsim. Nu tomēr ir vērts ietaupīt. Ja nesaņemsim, tad remontēsim paši," norādīja domes priekšsēdētājs.

Kultūras ministrijas pārstāve Annija Senakola aģentūrai BNS pavēstīja, ka valdība 21.augustā izskatīja ziņojumu par iespēju Kultūras ministrijai rast papildu līdzekļus valstiski nozīmīgu kultūras mantojuma objektu atjaunošanai, tostarp Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vēsturiskajai ēkai.

"Kultūras ministrija ir ieinteresēta, lai tās padotībā esošajā iestādē būtu nodrošinātas telpas ekspozīcijas veidošanai un muzeja krājuma glabāšanai," uzsvēra Senakola un atkārtoti piebilda, ka Kultūras ministrijas iesaiste šajā projektā attiecas uz vēsturisko ēku, nevis projekta jauno būvapmēru.

Kultūras ministrija iepriekš norādījusi, ka uzskata, ka steidzams risinājums nepieciešams arī citiem Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vēsturiskās muzeja ēkas daļas rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem, piemēram, fasāžu un ārējo kāpņu restaurācijai, iekštelpu remontam un restaurācijai, tostarp grīdu segumu restaurācijai un rekonstrukcijai.

Jau vēstīts, ka Kultūras ministrija (KM) vērsusies Finanšu ministrijā (FM) ar lūgumu palielināt finansējumu Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) vēsturiskās ēkas rekonstrukcijai caur Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem. KM iesaiste attiecas tikai uz vēsturiskās ēkas restaurācijas darbiem, nevis projekta jauno būvapmēru, jo rekonstrukcijas projekta īstenotāja ir Rīgas dome.

Papildu finansējums nepieciešams, jo KM ir ieinteresēta, lai tās padotībā esošajā iestādē būtu nodrošinātas telpas ekspozīcijas veidošanai un muzeja krājuma glabāšanai. Konkrētu finansējuma apmēru, kuru papildus varētu piesaistīt caur ES fondiem, KM gan pagaidām nevēlas atklāt.

Līdz šim KM kā ES fondu aktivitātes "Sociālekonomiski nozīmīgu kultūras mantojuma objektu atjaunošana" atbildīgā iestāde jau apstiprinājusi projektu 1,4 miljonu latu apmērā, kas paredz LNMM vēsturiskās ēkas logu, ārdurvju un jumta restaurāciju un renovāciju, informēja ministrijas pārstāve.

RD Īpašuma departamenta šefs Oļegs Burovs iepriekš sacīja ‒ lai gan muzeja ēkas īpašnieks ir Rīgas dome, reālais tā lietotājs ir valsts, jo mākslas muzejs ir valsts iestāde, līdz ar to būtu tikai saprotami, ja arī valsts varētu rast iespēju finansiāli iesaistīties muzeja rekonstrukcijas projektā, atvēlot naudu no šajā finansēšanas periodā vēl neapgūtajiem Eiropas Savienības fondu līdzekļiem.

Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka – bez kapitālā remonta bija kalpojis jau 105 gadus, tāpēc Rīgas dome pieņēma lēmumu par ēkas rekonstrukciju un paplašināšanu.

Starptautiskais metu konkurss tika izsludināts 2010.gada pavasarī. Žūrija par labāko atzina Lietuvas arhitektu biroja "Processoffice" metu. 2011.gada janvārī tika parakstīts līgums par būvprojekta izstrādi.

Saskaņā ar noslēgto līgumu "Processoffice" arhitektiem muzeja būvprojekts par 700 000 latu bija jāpabeidz gada laikā, taču darbu sākšanās ir krietni aizkavējusies. Pašlaik tiek lēsts, ka muzejs pēc rekonstrukcijas durvis vērs tikai 2015.gadā, nevis 2014.gadā, kā sākotnēji bija plānots.

"Processoffice" aprīļa sākumā iesniedza Latvijas Nacionālā mākslas muzeja būvprojektu par 23 miljoniem latu, kas būtiski pārsniedza iepriekšējās aplēses, un pašvaldībai šāda summa nebija pieņemama, tādēļ muzeja rekonstrukcijas projekta kontroltāmi tika lūgts pārstrādāt, taču ārī pēc pārstrādāšanas un izvērtēšanas tā palika līdzšinējā apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!