Foto: Publicitātes foto

11.jūlijā un 12.jūlijā Rēzeknē norisināsies VII Starptautiskais etno festivāls "Gosti" ("Ciemiņi"), kas līdz šim bija pazīstams kā "Nacionālo kultūru festivāls", informēja pašvaldības aģentūras "Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs" reklāmas speciāliste Maija Upeniece.

Šogad festivāls pulcēs ap 800 dalībnieku, tai skaitā 50 kolektīvu, no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Krievijas, Polijas, Ukrainas un Turcijas. Festivāla tēma šogad - siena laiks un siena talka jeb "Gosti, iz sīna tolku!" ("Ciemiņi, uz siena talku!").

11.jūlijā plkst.19 Rēzeknē un Rēzeknes novadā - Lendžos, Verēmos, Strūžānos un Feimaņos festivālu - ievadīs koncerti "Pļuovu sīnu pa vysu dīnu" (Pļāvu sienu visu dienu), kuros uzstāsies tautas mākslas kolektīvi no Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas, Krievijas, Polijas un Ukrainas.
12.jūlijā no plkst.10 Rēzeknes pilskalnā visi aicināti baudīt latgaliešu sētas viesmīlību - būs gan latgaliešu, lietuviešu un baltkrievu siena talcinieku sadziedāšanās, gan savstarpējās sacensības siena zārdu likšanā un citos talkas darbos. Pēc kārtīga darba paredzēta arī siena talkai atbilstoša maltīte.

Tiklīdz siena talkas darbi būs apdarīti, no plkst.14 ikviens varēs izbaudīt arī citu valstu nacionālās virtuves labumus - pie radošo pakalpojumu centra "Zeimuļs", koncertzāles "Gors" un Festivāla promenādē gar Rēzeknes upi darbosies ukraiņu, lietuviešu, poļu, baltkrievu un krievu sētas, kur tautas mākslas kolektīvi priecēs ar dziesmām un dejām, bet sētas saimnieki cienās un tirgosies ar nacionāliem gardumiem un amatnieku darinājumiem.

Festivāla dižkoncertā "Rēzeknes vārtos - dziesmu zārdi" vienkopus dziesmas skandēs un deju rakstus veidos deju kopas, dziesmu un folkloras ansambļi no Latvijas, Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Polijas, Lietuvas un Turcijas, ļaujot sajust savstarpējo kaimiņu kultūras tradīciju stiprumu un bagātību.

Pēc strādāšanas un koncertu baudīšanas lustēšanās piektdienas un sestdienas vakarā noslēgsies ar festivāla nakts koncertballēm "Nakts pi sīna bloča" un "Nakts tuseņš pi sīna zuorda", kur ikviens varēs kājas izlocīt jautros dančos un mēģināt sarunāt sev talciniekus citai vasarai.
Starptautiskais etno festivāls "Gosti" Rēzeknē notiek katru otro gadu un ir ieņēmis stabilu vietu kopējā kultūras notikumu kalendārā.

Tā pirmsākumi meklējami aktīvā un sistemātiskā Rēzeknes nacionālo biedrību darbībā, kas izpaužas tieksmē apzināt un saglabāt savu etnisko identitāti. Festivāla mērķis - caur tautas mūziku, dejām un rituāliem atklāt un parādīt plašāk Rēzeknē, Latgalē un citās Latvijas vietās dzīvojošo mazākumtautību etniskās kultūras vērtības, to iekļaušanos un attīstību šodienā.

Festivālu organizē: pašvaldības aģentūra "Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs" sadarbībā ar Rēzeknes pilsētas domi, Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namu, Rēzeknes novada domi un Eiroreģiona "Ezeru zeme" pašvaldību asociāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!