Foto: LETA

Latvijas režisors Vladislavs Nastavševs aizvadītā mēneša laikā Krievijā, Permas operas un baleta teātrī iestudējis operas "Jevgēņijs Oņegins" izrādi, liecina informācija teātra mājaslapā.

Par to, ka Nastavševs uzsācis darbu Permā, vēl februāra vidū rakstīja teātra mākslai veltītie mediji Krievijā. Režisors jaunajam iestudējumam veidojis arī scenogrāfiju un kostīmus. "Delfi" nav zināms, vai viņš darbu veicis klātienē vai attālināti.

Aprīļa sākumā jaunais "Jevgēņija Oņegina" iestudējums nonācis pie skatītājiem. Par tā māksliniecisko ieceri žurnālam "Teātris" (журнал Театр) komentāru sniedzis pats režisors.

Savukārt 8. aprīlī Maskavā, jaunajā mākslas un kultūras centrā "ГЭС-2" sāksies projekts "Настройки" ("Iestatījumi"). Daļa no tā būs arī Nastavševa koncertperformance "Лирические сцены" ("Liriskās ainas"), kas Maskavā izskanēs 15. aprīlī, liecina informācija "ГЭС-2" mājaslapā.

Iespaidīgais mākslas un kultūras centrs "ГЭС-2" pārbūvētā 20. gadsimta sākuma hidroelektrostacijā tika atklāts 2021. gada nogalē, klātesot Vladimiram Putinam. Viens no mākslas centra izveidotājiem ir krievu oligarhs, bagātākais cilvēks Krievijā Leonīds Mikhelsons.

Jau ziņots, ka kopš 24. februāra, kad sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, Krievijā darbu ir pārtraukuši daudzi ārvalstu mākslinieki, atceltas koncertturnejas un dažādi mākslas projekti. Savu koncertturneju Krievijā ir atcēlusi grupa "Prāta vētra", savukārt starptautiski zināmais latviešu režisors Alvis Hermanis ar sociālo tīklu starpniecību aicināja Krievijas kolēģus neizklaidēt publiku un pauda protestu, lūdzot no sava iestudējuma "Šukšina stāsti" Nāciju teātrī afišas novākt viņa vārdu. Tāpat savu dzimteni šobrīd pametuši daudzi krievu mākslinieki.

"Delfi" mēģināja sazināties ar Nastavševu, tomēr viņš uz uzdotajiem jautājumiem kopš pirmdienas, 4. aprīļa, nav sniedzis atbildes.

Atgādinām, ka Krievijas iebrukuma Ukrainā pirmajās nedēļās Latvijas Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) pauda, ka nosoda un arī turpmāk nosodīs tos māksliniekus, kuri neieņems stingru pilsonisko pozīciju jautājumā par Krievijas sākto karu Ukrainā.

Šī gada 3. martā intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" Puntulis atzina, ka līdz Krievijas armijas atklātam iebrukumam Ukrainā maz bija tādu cilvēku, kuri absolūti nekādā veidā kaut vai pastarpināti neatbalstīja Krievijas valdošo varu un neveicināja tās ekonomiku. Tieši tāpēc vairumam cilvēku iepriekš nebija morālu tiesību nosodīt māksliniekus, kuri uzstājās Krievijā. Tomēr pēc 24.februāra, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja par "militāras operācijas" sākšanu Ukrainā, situācija ir mainījusies, apgalvoja ministrs.

Vladislavs Nastavševs ir viens no mākslinieciski spilgtākajiem režisoriem Latvijā, viņš bijis gan vairākkārt nominēts, gan saņēmis "Spēlmaņu nakts" balvu. Viņš jau iepriekš ar panākumiem strādājis arī Krievijā. Patlaban apbalvojumam "Zelta maska" ir nominēts viņa Žorža Bizē operas "Pērļu zvejnieki" iestudējums Maskavas Lielajā teātrī, kas pirmizrādi piedzīvoja 2020. gada beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!