Foto: DELFI

Jācer, ka Saeimas praksei piešķirt naudu konkrētas spēlfilmas veidošanai tomēr ir izņēmuma raksturs, aģentūrai LETA pauda Nacionālā kino centra (NKC) vadītāja Dita Rietuma.

Viņasprāt, to, ka Saeimai nevajadzētu finansēt atsevišķas filmas, pierāda arī ar filmas "Dvēseļu putenis" projektu radusies situācija, kad filmas producēšanu ir pārņēmusi cita studija. "Filmas projekta izstrādei sākotnēji piešķirtais finansējums pēc būtības nav izlietots lietderīgi," uzsvēra NKC vadītāja.

Tajā pašā laikā Rietuma ir mierā ar Saeimas finansējuma piešķiršanu filmu veidošanai, kur tas tiek piešķirts konkursa kārtībā. Pērn NKC sāka programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" īstenošanu. Arī šai programmai Saeima ir iezīmējusi īpašu finansējumu, kas četru gadu laikā sasniegs 7,5 miljonus eiro. "Atšķirībā no "Dvēseļu puteņa" finansējums simtgades filmām tiks piešķirts vairākās atlases kārtās konkursa kārtībā," uzsvēra Rietuma.

Iepriekš vēstīts, ka filmas "Dvēseļu putenis" veidošanu pārņēmusi režisora Dzintara Dreiberga studija, bet Saeimas iepriekšējiem filmas veidotājiem - "Studijai F.O.R.M.A" - piešķirtie 35 000 eiro izlietoti bez rezultāta. Studija izstrādāja filmas projektu, bet tās ražošanu nesāka, jo tika lauzts līgums ar Aleksandra Grīna tiesību turētāju - rakstnieka mazmeitu Noru Romanu. Viņu neapmierināja tas, ka studijas izstrādātais scenārijs neatbilst grāmatas motīviem.

Dreiberga studijai pašlaik piešķirti 200 000 eiro. Vēl tikpat lielu summu studijai paredzēts piešķirt šī gada beigās. NKC sola sekot līdzi studijas darbam. Līgumā noteikts, ka pirmajiem rezultātiem filmas veidošanā vajadzētu būt jau septembrī. Dreibergs par filmas tapšanu sola informēt februāra sākumā, norādot, ka viņam filmas veidošana ir milzīgs gods.
S
aistībā ar "Dvēseļu puteņa" projektu NKC neesot bijis tiesīgs izvērtēt Dreiberga radošo potenciālu. Rietuma norādīja, ka režisors sevi ir pieteicis ar vairākām veiksmīgām dokumentālām filmām.

To, ka tieši viņš ir kļuvis par projekta "Dvēseļu putenis" realizētāju, noteikusi Grīna autortiesību mantinieku izvēle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!