Foto: PantherMedia/Scanpix
2014. gads atnesīs Rīgai ne tikai Eiropas Kultūras galvaspilsētas godu un daudz pasākumu, kas apliecinās ne tikai Rīgas un Latvijas augsto kultūras dzīves potenciālu, bet arī prasmi asprātīgi un izglītojoši runāt par pavisam ikdienišķām lietām. Šoreiz "Izdzīvošanas komplekta" tematiskajā līnijā godā celts vienkāršais zemnieks, ikdienas pusdienu sabiedrotais – kartupelis. To varēs audzēt, novērot, iepazīt, aprakstīt, un tam pat būs veltīta krāšņa opera.

Kā sarunā ar kultūras portālu "Rīga 2014" stāsta producente Inese Beķere, projekts "Kartupeļu opera" nosacīti sastāvēs no trim daļām – pirmkārt, jau pašas tupenim veltītās operas Nacionālajā teātrī, otrkārt, kartupeļu audzēšanas, kurā iesaistīties aicināts ikviens, treškārt – mājaslapas "www.kartupelis.lv", kurā "satiksies" gan reportāžas no operas tapšanas, gan vēsturiski un populārzinātniski stāsti par kartupeļiem, gan individuālās kartupeļu dienasgrāmatas.

"Tas, ka ārā ir sniegs, nenozīmē, ka viss apstājies. Kartupeļu selekcijas darbi siltumnīcās notiek tieši ziemā un agrā pavasarī. Šie kartupeļi būs īpaši, jo tiks audzēti nevis vagā, bet puķupodā. Ir jārada tāda kartupeļu šķirne, kas ir piemērota šādam eksperimentam," stāsta Inese, kura ikdienā ir arī Rīgas Doma kora skolas meiteņu kora menedžere un iecerējusi jau šovasar, pirms Eiropas Kultūras galvaspilsētas gada, puķupodu kartupeļu audzēšanā iesaistīt kora meitenes. Tāpat pilotprojektā iesaistīties Alojas novada skolēni – jo tieši Alojā bijusi pirmā dzirkstele idejai par "Kartupeļu operu".

Reiz, pēc viesošanās Alojas novada sadziedāšanās svētkos, Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris dāvanā saņēmis uzņēmuma SIA "Aloja Starkelsen" 2005. gadā izdoto kartupeļu grāmatiņu bērniem – par to, kā kartupelis ieradies pie mums Eiropā, kā tas aug un kā to derīgi izmantot. Kora vadītāja Aira Birziņa pēc grāmatas izlasīšanas uzreiz sapratusi – te taču ir opera bērniem. Tā kopīgi ar "Aloja Starkelsen" projektu vadītāju Andreju Hansonu izlolota ideja par "Kartupeļu operu", projekta dzimšanas vēsturi atceras tā producente. Atlika vien rīkoties, tika uzrunāti dzejniece Inese Zandere un komponists Valts Pūce, un jau šobrīd top operas librets, bet drīzumā tikšot uzsākts darbs arī pie jautrām un lipīgām bērnu operas melodijām.

Kartupeļu Sentēvs, Stērķeles jaunkundze un Ķīseļa kungs, vesela Kartupeļu ģimene un brālēni Kraukšķi, šīs ir tikai dažas no lomām, kurās topošajā operā iejutīsies Latvijas teātra un mūzikas mākslinieki. Operas pirmizrāde paredzēta kā kulminācija projekta noslēgumā, 2014. gada rudenī.

Savukārt par pašu galveno varoni – kartupeli – rūpējas kartupeļu audzētāji Alojā, kas projektam piedāvās pilnīgi jaunu šķirni, un vēlāk jau projektā iesaistītajiem būs iespēja turpināt audzēt savos dārziņos, vai, kas zin', arī puķupodos, kartupeļus ar lielu šķirnes tīrību.

2014. gada 1. janvārī tiks atklāta arī kartupelim veltīta mājaslapa "www.kartupelis.lv", kas iecerētā kā vietne, kur katrs puķupoda kartupeļa audzētājs varētu reģistrēt sava lolojuma profilu, rakstīt tā dienasgrāmatu, publicēt foto un visādi citādi atrādīt pārējiem kartupeļaudzēšanas entuziastiem savu veikumu. Turklāt tajā varēs uzzināt daudz jauna par to, kā kartupelis ieceļojis Eiropā, kā tas pasniegts uz karaļu galdiem un kā kļuvis par ikdienas maltīti. Savos noslēpumos dalīsies kartupeļu audzētāji un selekcionāri, kā arī būs noderīgi padomi par kartupeļu izmantošanu, spēles, konkursi tradicionālas receptes un ieteikumi neparastiem eksperimentiem, ieskats našķu – čipsu un kartupeļu salmiņu ražošanā un daudzas citas lieliem un maziem interesantas lietas.

Inese Beķere akcentē, ka mājaslapa iecerēta arī kā pirmā vietne, ko vecāki varētu atļaut lietot saviem bērniem: "Tā vienlaikus būs gan izklaidējošā, gan izzinoša, gan interaktīva un audzinoša. Mums jāmāca bērniem arī kultūra interneta vidē, un "kartupelis.lv" būs labs sākums – ar sava kartupeļa profilu mācīties kulturāli uzvesties internetā."

Iecerēts, ka projekts noslēgsies 2014. gada rudenī – ražas laikā. Tiks svērta puķupodu kartupeļu raža, vērtētas kartupeļu dienasgrāmatas, apbalvoti uzvarētāji un sumināts pats projekta galvenais varonis – kartupelis. Līdz ar ražas novākšanu tiks svinēta arī "Kartupeļu operas" pirmizrāde, plānots vēlreiz izdot jau pieminēto kartupeļu vēstures grāmatiņu un darba burtnīcu bērniem, kā arī operas CD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!