10. un 11.oktobrī plkst. 18.00 Zirgu pastā (Dzirnavu ielā 46) iespēja redzēt horeogrāfes Elīnas Lutces un mākslinieces Kristas Dzudzilo izrādi "Korpuss", kas nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada sasniegums laikmetīgajā dejā".

Izrādē abas mākslinieces pēta ķermeni, tā komunikāciju ar ārpasauli un pašam ar sevi, uzdodot jautājumus arī par cilvēka un ķermeņa ierobežojumiem - gan citu noteiktiem, gan pašu izvēlētiem: "Ķermeņa kustība ir valoda. Ķermenis kustas un veidojas komunikācija ar vidi, savu vai citu ķermeni. Šī komunikācija ir apzināta, bet daudz tajā ir automātiska. Ķermenis ir pakļauts ierobežojumiem, un cilvēks ir pieradis pie tiem, tie kļūst par daļu no tā un daļu no ķermeņa valodas. Barokālā forma ir hiperbola mūsdienu ierobežotajam cilvēkam. Vēlmei vienmēr būt skaistam pat tad, ja ir grūti, ne tikai kustēties, bet pat elpot."

"Korpuss" pirmizrādi piedzīvoja pavasarī Rīgā, taču gada sākumā izrādes darba versiju Elīna Lutce izrādīja leģendārajā Džadsona baznīcā, Ņujorkā (Judson Memorial Church), kas tiek uzskatīta par postmodernās dejas dzimšanas vietu un ir viens no nozīmīgākajiem punktiem mūsdienu laikmetīgās dejas pasaules kartē. "Korpuss" ticis iekļauts arī Latvijas laikmetīgās dejas festivālu "Laiks dejot" un "Jauna deja jaunā vietā" programmā un saņēmis pozitīvas skatītāju atsauksmes:

Biļetes pieejamas "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

Elīna Lutce 2011. gadā absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas horeogrāfijas nodaļu. Šobrīd strādā kā neatkarīga horeogrāfe un dejotāja, veidojot gan laikmetīgās dejas izrādes "Nemiers" (2011, Dirty Deal Teatro), "Rezervisti"(2013, Ģertrūdes ielas teātrī), gan horeogrāfiju dramatisko teātru izrādēm "Enģeļi Amerikā" (2013, Dailes teātrī, "Spēlmaņu nakts" nominācija "Gada kustību mākslinieks", "Sarkangalvīte un vilks" (2013, Latvijas Nacionālajā teātrī), "Vasarnieki" (2014, M. Čehova Rīgas Krievu teātrī), "Uguns un nakts" (2015, Latvijas Nacionālajā teātrī) un Latvijas Nacionālās operas izrādei "Vīlas" (2015). Papildu izglītība iegūta Winter Melt meistarklasēs ASV, Ņujorkā (2015), Deltebre Dansa Festival Spānijā (2014), Impulstanz Vienna International Dance Festival (2013), Ultima Vez meistarklasēs Briselē (2013) un citur.

Kā izpildītāja Elīna piedalījusies "Rīga 2014" projektos "Deja iziet pilsētā", kur sadarbojusies ar tādiem horeogrāfiem kā Kūns Augustainens (Beļģija), Villijs Dorners (Austrija), un apvienību Contact Gonzo (Japāna).

Krista Dzudzilo ir vizuālā māksliniece. Darbojas mākslā gan individuāli, gan tandēmā ar vīru, scenogrāfu Reini Dzudzilo. Kopā veidojuši scenogrāfiju un kostīmus iestudējumiem Latvijas Nacionālajā operā, M. Čehova Rīgas Krievu teātrī, Latvijas Nacionālajā teātrī, Valmieras Drāmas teātrī, Dirty Deal Teatro, E. Smiļģa Teātra muzejā un Andrejostā. 2014. gadā par izrādi "Vasarnieki" tikusi nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada kostīmu mākslinieks". 2015. gadā tikusi nominēta šai balvai par kostīmiem izrādei "Vīlas". 2012. gadā, starptautiskajā Tartu Drāmas festivālā, saņēmusi balvu par "Izcilu vizuālo tēlu" Nacionālā teātra izrādei "Izrāde "Gals"". Četras personālizstādes – "Viena skatītāja apmeklējums" (2015), "Kas ir mīlestība?" (2015), "Nepārejošs" (2013) un "Tukšā telpa" (2012).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!