Foto: Romans Suta. „Parīzes krodziņš”. 1922.–1923. Papīrs, tuša. LNMM kolekcija. Skenējums
Šā gada 8. decembrī Rīgā Krišjāņa Valdemāra ielā 8 ar mākslinieku Kārļa Siliņa un Aivara Riekstiņa kopīgu darbu izstādi tiks atvērta jauna radošā galerija "Sukubs".

8. decembrī mākslinieku, mecenātu, mākslas kritiķu un žurnālistu klātbūtnē durvis vērs radošā galerija "Sukubs". Šie būs arī izstādes atklāšanas svētki – kopīga divu Mākslinieku Savienības biedru Kārļa Siliņa un Aivara Riekstiņa darbu izstāde, kas no 9. decembra būs apskatāma ikvienam interesentam.

Galerijas atvēršanas svētku turpinājumā 10. decembrī plkst. 17.00 notiks radoša tikšanās ar šī gada Latvijas Literatūras gada balvas nominanti kategorijā "Spilgtākā debija" – Madaru Gruntmani. Lasījumā būs iespēja dzirdēt dzejas krājumu "Narkozes" pašas autores lasījumā.

Ideja par galerijas "Sukubs" atvēršanu pieder māksliniecei Veronikai Plaudei. Tā radusies kā iedvesma no leģendārās 20. gadsimta 20. gadu Rīgas kafejnīcas "Sukubs", kas piederēja mākslinieka Romana Sutas mātei Natālijai, sauktai Natiņa, un atradās Merķeļa ielā 21-2. "Sukubā" dzima daudzas radošas idejas un to dēvēja arī par "literāro pielikumu" ēstuvi, jo te nāca literāti un it bieži ēda "uz krīta".

Interesi raisīja jau pats nosaukums un ekstravagantie, pārgalvīgie sienu ģeometriski konstruktīvie gleznojumi, kuru autori bija Romans Suta, Niklāvs Strunke, Aleksandra Beļcova, Konrāds Ubāns un Voldemārs Tone. Nosaukums "Sukubs" radies, apvienojot formālo virzienu – supremātisma un kubisma – nosaukuma pirmo zilbi. Šeit varēja sastapt vai visu Rīgas radošo inteliģenci. Kā savulaik sacījis rakstnieks Jānis Veselis, "Sukuba" nozīme "glezniecības, tēlniecības, dzejas attīstībā vēl nav nedz novērtēta, nedz aprakstīta, tā bija milzīga."

Arī jaunā galerija "Sukubs" iecerēta kā vieta, kur māksliniekiem izstādīt savus darbus, kur ceturtdienu, piektdienu un sestdienu vakaros rīkot radošas tikšanās, muzikālas performances, dzejas lasījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!