Foto: Kadrs no video
Eiropas Raidorganizāciju Apvienība (EBU) pieteikusi jaunu starptautisku televīzijas konkursu amatierkoriem – "Eirovīzijas gada koris", kas pirmo reizi notiks šā gada 22. jūlijā Rīgā.

Konkurss papildina "Eirovīzijas" projektu saimi, kuras galvgalī atrodas labi zināmais "Eirovīzijas" dziesmu konkurss. Konkurss "Eirovīzijas gada koris" notiks "Nāciju Grand Prix" un trešās Eiropas koru olimpiādes laikā. Sagaidāms, ka uz pasākumu Rīgā ieradīsies vairāk kā 150 kori. Atgādinām, ka Rīga bija 2014. gada 8. Pasaules koru olimpiādes norises vieta.

Par "Eirovīzijas gada kora" statusu sacentīsies kori no septiņām EBU dalībvalstīm – Austrijas, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Slovēnijas un Vācijas. Uzvarētājs iegūs iespēju izdot savu mūzikas ierakstu.

Katrs koris izpildīs sešas minūtes garu programmu bez pavadījuma paša izvēlētā žanrā. Koru sniegumu vērtēs augsta līmeņa žūrija, kuras locekļu skaitā būs britu komponists Džons Raters (John Rutter) un Latvijas mecosoprāns Elīna Garanča.

Konkursu vadīs "Grammy" balvas laureāts komponists Ēriks Vitekers (Eric Whitacre) un LTV kultūras raidījumu vadītāja Eva Ikstena.

"Dziedāšana korī ir veselīga, sabiedriska un mākslinieciska nodarbe, kurā var iesaistīties ikviens –jauns vai vecs, ar pieredzi mūzikā vai bez tās, un šī nodarbe kļūst arvien populārāka visā pasaulē," atzīmē EBU tiešraides pasākumu atbildīgais vadītājs Jons Ola Sands (Jon Ola Sand). Pēc viņa domām televīzijas talantu konkurss "Eirovīzijas gada koris" demonstrēs cilvēka balss plašās iespējas un tā mērķis ir iedvesmot jaunus dziedātājus pievienoties koriem.

"Latvija ir bagāta ar senām koru tradīcijām, kas atspoguļojas gan Dziesmu svētkos, gan mūsu koru panākumos starptautiskajā arēnā," uzskata LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte. "Ar lielu pagodinājumu un atbildību gatavojamies uzņemt Rīgā dziedātājus no visas Eiropas un likt pamatus jaunai tradīcijai – televīzijas konkursam ''Eirovīzijas gada koris''. Prieks, ka šo Eiropas tradīciju aizsāk tieši Latvija," viņš papildina.

Pirmais "Eirovīzijas gada kora" konkurss notiks "Arēnā Rīga" un to organizes Latvijas Televīzija" (LTV) un Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs ("Live Riga").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!