Foto: Publicitātes attēls

Sestdien, 4. septembrī, ikviens mākslas un kultūras cienītājs aicināts apmeklēt mūsdienu kultūras forumu "Baltā nakts", kura programmu šogad iedvesmojusi pilsētas dzejnieka Aleksandra Čaka 120. jubileja. Foruma programmā iekļauti arī vairāki Rīgas vasaras kultūras projekti. Piedāvājam sekot līdzi "Baltās nakts" norisēm arī video tiešraidē.

Jau ziņots, ka 2021. gada "Baltās nakts" tēma ir "Iedomu spoguļi", kas aizgūta no dzejnieka Aleksandra Čaka 1937. gadā publicētā tāda paša nosaukuma dzejas krājuma. Šajā naktī kultūras un mākslas notikumi aicina cilvēkus iznākt ielās un ļaus ielūkoties 2021. gada laikmetīgo mākslinieku iedomu spoguļos. Apmeklētājus sagaida dzejnieka jubilejas noskaņās veidotas norises, tradicionālie foruma notikumi, pilsētvides objekti, pastaigu maršruti, kā arī vairākas Rīgas vasaras kultūras programmas norises.

Par godu dzejniekam vairāki pasākumi norisināsies tieši A. Čaka un Marijas ielā, Ziedoņdārzā, Rīgas vietās, kuras Čaks apdziedājis savā dzejā. Tostarp "Baltās nakts" apmeklētāji aicināti izvēlēties kādu no Čakam veltītajiem pastaigu maršrutiem, ieklausīties viņa dzejā pie pilsētā izvietotajiem vides objektiem vai vērot, kā Nīderlandes mākslinieka Gija van Bona (Gijs van Bon) instalācijas "SKRYF" un "NYX" ar smiltīm raksta Čaka dzejas rindas. Čaka klātbūtne valdīs arī Spīķeru kvartālā.

"Baltajā naktī" būs iespēja redzēt arī vairākus Rīgas vasaras kultūras programmas projektus. Arkādijas parkā gaidīs skanošais vides mākslas objekts "Savpatība", pie Vērmanes dārza ar savu klātbūtni varēs darbināt interaktīvu instalāciju "Uz gaismas viļņa", savukārt piecās Rīgas apkaimēs būs sastopami teātra režisora, dramaturga un vizuālā mākslinieka Tima Etčelsa (Tim Etchells) un četru pašmāju mākslinieku radītie pilsētvides mākslas darbi – neona gaismas vārdu instalācijas "Pateikts neonā. Rīga". Rīgas kultūras vasaras programma piedāvāja iluzionisma muzeja "Mustero" aktivitātes, bet forumā laikā kā turpinājums šīm norisēm būs skatāma mistērijas izstāde.

Tradicionāli "Baltā nakts" nav iedomājama bez atraktīvām un uzrunājošām vides instalācijām. Bastejkālnā varēs apskatīt franču mākslinieka Sedrika Leborņa (Cedric Le Borgne) darbu "Ceļotāji". Leborņa radītās skulptūras akcentē pilsētu kā kopdzīves teritoriju, norāda uz pretrunām, viedokļu dažādību, aicina uz satikšanos un sarunu. "Ceļotāji" ir poētisks vēstījums, kas jāatklāj katram pašam. Kādam tas būs aicinājums lidot augstāk, citam aicinājums izrauties no ikdienas ritma, vēl kādam dialogs ar sevi un savas esamības apzināšanās. Citu mākslinieku veidotās instalācijas būs apskatāms arī Esplanādē un pie Māras dīķa, kā arī pie Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Torņakalnā.

Arī šogad "Baltā nakts" turpina tradīcijas, aicinot baudīt laikmetīgās mākslas programmas "Survival Kit 12" Pārdaugavā, avangarda mūzikas koncertprogrammas "Skaņu mežs", Francijas institūta Latvijā piedāvātās norises, kā arī video mākslas un mūzikas mijiedarbības spēku pasākumā "Videogrāfija XV", kas šogad notiks LU Botāniskajā dārzā.

Foruma aktualitātes, tostarp pasākuma apmeklēšanas epidemioloģiskās drošības prasības, atrodamas foruma sociālajos tīklos un www.baltanakts.lv, kur pieejama gan programma, gan plānoto pasākumu apraksts, kā arī aktivitāšu norises vietu karte. Pie Laimas pulksteņa darbosies foruma informācijas centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!