Foto: F64
Atceroties 1991. gada janvāra Barikādes, Rīgā šajā nedēļas nogalē notiks vairāki pasākumi, kas veltīti 1991. gada barikāžu aizstāvju atcerei, portālu "Delfi" informē Rīgas Domes pārstāvji.

Sestdien, 19. janvārī, plkst. 18.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā janvāra notikumu piemiņai skanēs Jāzepa Vītola, Alfrēda Kalniņa, Emīla Dārziņa, Leonīda Vīgnera, Imanta Kalniņa, Edgara Raginska, Ilgas Reiznieces un citu komponistu melodijas koncertprogrammā "Šūpuļdziesmas", kuras izpildīs mākslinieki Oskars Petrauskis, Raimonds Petrauskis un soliste Ieva Parša.

Savukārt svētdien, 20. janvārī, pieminot 1991. gada barikādes, plkst. 11.30 ugunskurs tiks iedegts Doma laukumā, bet plkst. 14.00 notiks ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un janvāra notikumu laikā kritušo piemiņas vietās Bastejkalnā.

Pēc Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča rīkojuma, Barikāžu aizstāvju atceres dienā, 20.janvārī, Rīgā pie ēkām ir jāpaceļ valsts karogs.

Rīgas Domā plkst.12.00 sāksies Barikāžu atceres dievkalpojums, ko tiešraidē varēs noskatīties arī Latvijas Televīzijas 1. kanālā. Tajā sprediķi teiks LELB bīskaps Pāvils Brūvers. Dievkalpojumā piedalīsies Latvijas Universitātes pūtēju orķestra kameransamblis "Riga Chamber Winds" diriģenta Jāņa Puriņa vadībā.

No plkst.12:00 līdz 17:00 apmeklētājiem būs atvērta 1991.gada barikāžu muzeja ceļojošā izstāde muzeobusā Doma laukumā.

Visas dienas garumā cilvēki tiek aicināti nolikt ziedus barikāžu laika upuriem II Meža kapos.

Pēcpusdienā no plkst. 17.00 Rīgas Domā, piedaloties Valsts akadēmiskajam korim "Latvija", vairākiem mūziķiem: Goran Gora, Andrim Ābelītem, Valteram Sprūdžam, Mārtiņam Miļevskim, Ernestam Mediņam, Vairim Nartišam, Raimondam Tigulam, Diānai Jaunzemei un citiem, kā arī Rīgas kamerkorim "Ave Sol", koncertprogrammā "20. janvāra skaņu vitrāžas" tiks veidota muzikāla vitrāža, aicinot klausītājus ļauties pārdomām un mūzikas baudījumam. Ieeja koncertā ir bez maksas, bet ikvienam pasākuma apmeklētājam būs iespēja piedalīties ziedojumu akcijā, kuras mērķis ir savākt līdzekļus jaunai vitrāžai "Ar degsmi par brīvu Latviju", kas atradīsies Rīgas Doma Marijas kapelā.

Koncertos ieeja ir bez maksas.

Foto: 1991. gada janvāris Rīgā

Latvijas Televīzijā, pieminot Barikāžu laiku, varēs noskatīties vairākus 1991. gada notikumiem veltītus raidījumus. 20. janvārī, plkst.18.20 sāksies raidījums "Province", kas aicinās atcerēties faktus. 1991.gada janvāra barikāžu laikā ļaudis sargāja ne tikai Augtāko padomi un Ministru padomi, Latvijas Radio un Televīziju, sakaru centrāles un tiltus Rīgā. Uz savām barikādēm cilvēki stāvēja arī Kuldīgā. Varētu šķist, ka viņu barikādes nebija tik lielas, taču liels bija gars, pārliecība un sapņi par nākotnes brīvo Latviju.

Savukārt piektdien, 25. janvārī, pulksten 18:30, LTV1 ēterā tiks demonstrēta režisores Dzintra Gekas dokumentālā filma "Gvido Zvaigzne".

"2011. gadā apritēja 20 gadi kopš 1991. gada janvāra traģiskajiem notikumiem, kad nošāva Andri Slapiņu un nāvīgi ievainoja Gvido Zvaigzni, kurš divas nedēļas vēlāk mira slimnīcā. Kino operatora Gvido Zvaigznes dzīve aprāvās ceļa sākumā, un viņa talants pat nepaguva pilnībā uzplaukt. Taču stāsts par viņu satur arī citus nozīmīgus aspektus, kas ļauj parādīt gan personisko traģēdiju, gan jauna, radoša cilvēka problemātisko eksistenci laikmeta lauzumā. Gvido Zvaigzne bija ceļā uz sevi, uz personības pilnību. Liktenis neļāva noiet šo ceļu līdz galam. Taču viņa dzīves notikumu un vērtību ķēde ir uzskatāms paaudzes centienu modelis. Tāpēc filma par viņu ir filma par viņa laiku," raksta filmas veidotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!