Foto: Publicitātes foto

Šā gada decembra sākumā, Rīgas centrā atklājot svētku egli, plānots uzstādīt jaunu pasaules rekordu – izveidot Rūba Goldberga mašīnu no 400 posmiem, portāls "Delfi" noskaidroja tīmekļa vietnē "Rīgas egle". Piedalīties rekorda uzstādīšanā, izveidojot savu ķēdes posmu, tika aicināts ikviens interesents.

"Leģenda vēsta, ka pirmā Ziemassvētku egle 1510. gadā uzstādīta Rīgas Rātslaukumā un bija rotāta ar riekstiem, āboliem, virtenēm un vainagiem no kaltētām puķēm un žāvētām ogām, kā arī krāsainām lentēm, rotaļlietām un ornamentiem," vēstīts Rīgas egles mājas lapā. Šogad Rīgas domes rīkotajā pasākumā, savukārt, paredzēts egli iedegt, izmantojot Rūba Goldberga mašīnu – ierīci, kas sastāv no daudziem mehāniskiem posmiem, kas pēc domino kauliņu principa rada ķēdes reakciju – katrs posms iedarbina nākamo posmu, līdz nonāk galamērķī, kas šai gadījumā ir Rīgas egles iedegšana.

Rekorda uzstādīšana norisināsies 2. decembrī plkst. 18.00 Rātslaukumā, Rīgā. Lai oficiāli fiksētu rekordu un ierakstītu to Ginesa Pasaules rekordu (Guinness World Records) reģistrā Rīgā ieradīsies organizācijas pārstāve. Tikmēr Rīgas Rātsnamā tiek pamazām nogādāti ķēdes reakcijas posmi un notiek skrupulozs darbs pie to savienošanas.

Rūba Goldberga mašīna ir ierīce, rīks, konstrukcija vai aparāts, kas mērķtiecīgi veidots sarežģīti, lai vienkāršu uzdevumu paveiktu pēc iespējas samežģītākā veidā.

Šī veida ierīces nosauktas amerikāņu animatora, skulptora, rakstnieka un inženiera Rūba Goldberga (1883-1970) vārdā. Goldbergs bijis pazīstams ar humoristisku, "bezmērķīgu" un komplicētu izgudrojumu zīmējumiem, piemēram, vienā Goldberga zīmējumā attēlota salvete, kas darbojas bez cilvēka līdzdalības.

Rūba Goldberga zīmētie izgudrojumi iedvesmojuši vairākus māksliniekus 20. gadsimta otrajā pusē. Tostarp ir Šveices mākslinieku Pītera Fišli un Deivida Vaisa duets, kas 1987. gadā izdeva filmu "Der Lauf der Dinge" ("The Way Things Go"), kurā dokumentēta gara ikdienā sastopamu objektu ķēdes reakcija.

Goldberga ierīces izmantotas gan animācijas filmās, gan arī vairākās mūsdienu mākslas filmās. Viens no spilgtākajiem Rūba Goldberga mašīnas piemēriem 21. gadsimtā ir amerikāņu rokgrupas "Ok Go" videoklips dziesmai "This Too Shall Pass".

"Rūba Goldberga mašīnas posmu izstrādes procesā tiek shematiski uzzīmēts, konstruēts un vairākkārt izmēģināts katrs no plānotajiem posmiem. Process norisinās īpaši aprīkotos angāros," rakstīts informatīvajā mājas lapā "Rīga". "Pašlaik lielākās Rūba Goldberga mašīnas pasaules rekords pieder ierīcei, kas 2015.gadā aprīlī tika izveidota Ungārijā un sastāvēja no 382 ķēdes posmiem."

Kā vēsta Rīgas egles iedegšanas akcijas iniciatori, lai uzstādītu rekordu, Rūba Goldberga mašīnai jāsastāv no vismaz 400 posmiem. Ginesa Pasaules rekordu organizācijas noteikumi nosaka, ka jebkura rekorda fiksācija jāveic klātienē, organizācijas nozīmēta pārstāvja klātbūtnē. Tādēļ šonedēļ Rīgā no Vācijas ieradīsies organizācijas pārstāve Seida Subači-Gemiči, kas jau piektdien klātienē noteiks, vai rekords ir pārspēts un tā uzstādīšanas brīdī tikuši ievēroti visi noteikumi.

Foto: Publicitātes foto

Pārstāves uzdevums ir reģistrēt "Lielākās Rūba Goldberga mašīnas" rekorda mēģinājumu un tā iznākumu. Lai uzstādītu šo rekordu, tiks dotas trīs iespējas. Ja vismaz viens no mēģinājumiem būs veiksmīgs un Ginesa rekordu pārstāve atzīs rekordu par pārspētu, turpat uz vietas tiks pasniegts apliecinājums par vēsturisko notikumu.

Šobrīd uz Rīgas Rātsnama telpām "Scandiweb" komanda nogādājusi jau 320 Rūba Goldberga mašīnas ķēdes posmus. Atlikušos 80 posmus plānots nogādāt jau tuvāko dienu laikā. Bet 30. novembrī sāksies visu 400 posmu savienošana un intensīva testēšana, lai 2. decembrī tiktu uzstādīts jauns Ginesa Pasaules rekords. Ik dienu pie posmu izstrādes strādā arī desmitiem brīvprātīgo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!