Foto: Publicitātes attēls
RIXC galerijā, 11. novembra krastmalā 35, 28. septembrī, plkst. 18.00, , tiks atklāta austrāļu-austriešu mākslinieku apvienības "Time's Up" izstāde "Turntona, mazpilsēta pie jūras". Izstāde aizsāk RIXC mākslas un zinātnes festivālu, kas no 29. septembra līdz 1. oktobrim norisinās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, portālu "Delfi" informē RIXC pārstāvji.

Balstoties uz pašreizējo situāciju pasaules okeānos un nākotnes pareģojumiem, mākslinieki ir izstrādājuši nelielas pilsētas modeli, kas parāda kā mūsu pasaule varētu izskatīties laika gaitā. Nākotne tiek apskatīta no visiem ilgtspējības aspektiem – sākot no darba spēka, cilvēku kopienām, izglītības un kultūras, beidzot ar ekosistēmas un klimata pārmaiņām. Šīs pilsētas iedzīvotājiem ir pieejama inovatīva aļģu ūdens attīrīšanas sistēma, plastmasas zvejnieki un medūzu ķērāji, nelielas tirdzniecības ostas un labākais šefpavārs.

“Time's Up” ir mākslinieku organizācija, kas dibināta 1996. gadā Lincā, Austrijā, ar mērķi pētīt taustāmas, interaktīvas situāciju iespējas cilvēka mērogā. Kā eksperimentālu situāciju laboratorija “Time's Up” rada vīzijas, īpaši konstruējot iespējamus nākotnes modeļus un pētot mūsdienu sociālpolitiskos jautājumus.

RIXC Mākslas un zinātnes festivāls, kas ar nosaukumu “Open Fields” – jeb “atklātie lauki” norisināsies Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. RIXC festivāls, kas pirmo reizi notika Rīgā pirms 20 gadiem, pa šo laiku ir kļuvis par ikgadēju tikšanās vietu Ziemeļeiropā, kurā norisinās aktuālākās diskusijas par jauno estētiku, laikmetīguma faktoriem, digitālajām praksēm un postmediju situāciju mākslā. Festivāla laikā norisināsies starptautiska konference, kurā piedalīsies 100 dalībnieki no 30 valstīm, pārstāvot vairāk kā 60 mākslas organizācijas, muzejus un universitātes, kā arī vērienīga starptautiska izstāde, kas norisināsies no 30. septembra līdz 2. novembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zālēs. Šogad festivāla izstādē būs apskatāmi ap 25 mākslinieku un dizaineru mākslas darbi, kas izaicina mūsu priekšstatus par mākslu un laikmetīgo estētiku, kombinē dažādus medijus, zināšanas un pētījumu laukus, kā arī interpretē un vizualizē zinātniskus, sociālus un kultūras datus jaunā un jēgpilnā veidā.

Izstādes un festivāla publiskā atklāšana – 29. septembrī plkst. 19.00. Festivāla un izstādes kuratori Rasa un Raitis Šmiti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!