Foto: Gemma Tweedie
Rīgas cirka 2017./2018. gada sezonā no 16. līdz 22. decembrim LKA Teātra mājā "Zirgu pasts" un Fon Stricka villā notiks jaunzēlandiešu klaunādes meistara Toma Monktona un "Kallo Collective" izrāde "Tikai kauliņi", portālu "Delfi" informē Rīgas cirka pārstāvji.

"Tikai kauliņi" ("Only Bones v1.0" ir Toma Monktona solo izrāde, kas tapusi sadarbībā ar somu kompāniju "Kallo Collective". "Izmantojot cilvēka ķermeņa spējas, deju, cirka elementus un klaunādi, "Tikai kauliņi" parāda pasauli, kurā ar minimāliem tehniskiem līdzekļiem iespējams panākt tik daudz, ka brīžiem šķiet – gandrīz visu. Nelielā skatuves laukumā, vienas spuldzītes gaismā, izrādē bez vārdiem, māksliniekam atklājot fiziskās spējas un izdomu, rodas pārdzīvojums, kas gan uzjautrina, gan liek padomāt," raksta Rīgas cirka pārstāvji.

Izrāde ieguvusi balvu kā labākā fiziskā teātra izrāde Jaunzēlandes "Fringe" festivālā 2015. gadā. Tajā pašā festivālā Toms Monktons bija arī nominēts "Stand Out Performer" balvai. Savukārt 2016. gadā izrāde tika nominēta balvai – "Total Theatre Award for Physical Theatre" – Edinburgas "Fringe" festivālā.

17. decembra vakarā pēc izrādes "Zirgu pastā" mākslinieks piedalīsies "Sarunās par cirku", atklājot vairāk par izrādes aizkulisēm un mākslinieka – klauna – ikdienu. Sarunu tiešraidē varēs skatīties Rīgas cirka "Facebook" profilā un portālā "Delfi".

Toms Monktons, cirka un fiziskā teātra mākslinieks, ir dzimis Jaunzēlandē. Sākotnēji mākslinieks apguvis cirku Jaunzēlandes vienīgajā cirka skolā "CircoArts" un 17 gadu vecumā devies uz Parīzi studēt fizisko teātri pie aktiera un mīma Žaka Lekoka (Jacques Lecoq) – tieši šeit Monktons uzsācis sadarbību ar Eiropas māksliniekiem. Šobrīd mākslinieks dzīvo Helsinkos, Somijā.

Monktona debijas izrāde "Moving Stationery" par kādu entuziasma pilnu biroja darbinieku, kuram uzbrūk viss ofisa aprīkojums, pat līdzi paņemtās pusdienas ieguvusi sešas balvas Jaunzēlandes "Fringe" festivālā 2012. gadā, kā arī mākslinieks par to saņēma Jaunzēlandes profesionālo teātra apbalvojumu "Gada aktieris".

Monktons ir uzstājies daudzos festivālos visā pasaulē, tostarp – Londonas mīmu festivālā, "Mimos" festivālā (Perigē) un Monreālas laikmetīgā cirka festivālā "Complètement cirque", kurā viņš sadarbībā ar Somijas laikmetīgā cirka kompāniju "Circo Aereo" izrādīja savu otro solo izrādi "Pianists". Arī viņa izrāde bērniem "Kāpuri" ieguva balvas par labāko teātra izrādi un labākajiem tērpiem Oklendas "Fringe" festivālā 2015. gadā.

Izrādi "Tikai kauliņi" 16. decembrī 19.00 un 17. decembrī 15.00 un 17.00 varēs noskatīties Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā "Zirgu pasts" Dzirnavu ielā 46, Rīgā, bet 22. decembrī 19.00 un 21.00 – K. K. fon Stricka villā A. Briāna ielā 9, Rīgā.

Izrādes ilgums: 45 minūtes. Izrāde piemērota bērniem no septiņu gadu vecuma.

Biļetes uz izrādēm var iegādāties "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!