Foto: DELFI
Rīgas akustisko koncertzāli varētu būvēt Elizabetes ielā 2 esošās celtnes "Pasaules tirdzniecības centrs" vietā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Pagājušā gada beigās attīstības projekts "Riga Port City" pauda vēlmi Latvijas valstij dāvināt zemes gabalu Andrejsalā Nacionālās akustiskās koncertzāles būvniecībai. "Riga Port City" pārstāvis Juris Pētersons skaidroja, ka dāvinājumam paredzēti divi nosacījumi. Pirmkārt, ka uz dāvināta zemes gabala saprātīgā laika termiņā tiks uzbūvēta koncertzāle, otrkārt, ka tiks īstenots esošais detālplānojums, kas paredz, ka tiks "iztaisnota" Eksporta iela, proti, to novirzot tālāk no Daugavas, lai rastu vietu koncertzāles celtniecībai. Tomēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka valstij nebūtu jāiesaistās privātpersonu piedāvātajā darījumā par koncertzāles būvniecību Andrejsalā.

Pirmdien koalīciju veidojošo partiju sadarbības sanāksmē plānots pārrunāt Kultūras ministrijas priekšlikumu celt koncertzāli "Pasaules tirdzniecības centra" vietā.

Patlaban gan nav zināmas koncertzāles būvniecības detaļas un finansējuma avoti, tomēr tās varētu būt zināmas pēc koalīcijas partneru tikšanās.

2018.gada augustā Ministru kabinets atbalstīja priekšlikumu pārcelt Ekonomikas ministriju (EM) un tās iestādes uz "Pasaules tirdzniecības centru" Elizabetes ielā. Bija paredzēts, ka uz šo īpašumu pārceltos Konkurences padome, Patērētāju tiesību un aizsardzības centrs, Centrālā statistikas pārvalde, Būvniecības valsts kontroles birojs un Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs. Savukārt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra pauda vēlmi saglabāt savu pašreizējo atrašanās vietu Rīgā, Pērses ielā 2.

Tolaik tika aplēsts, ka, lai EM pārceltos uz ēku Elizabetes ielā, 22,5 miljoni eiro būtu nepieciešami būvniecībai, 1,5 miljoni eiro telpu aprīkošanai ar mēbelēm, bet 1,5 miljoni eiro - teritorijas labiekārtošanai. Tiesa, izdevumi tiktu samazināti par 8,8 miljoniem eiro, ja tiktu atsavināta EM līdzšinējā ēka Brīvības ielā 55.

Vēl šā gada martā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs stāstīja, ka Pasaules tirdzniecības centrs Elizabetes ielā 2 ir rezervēts EM un tās pakļautībā esošajām iestādēm. Viņš arī teica, ja EM no šīs iespējas atteiksies, VNĪ ēku piedāvās citām ministrijām.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) sarunā aģentūrai LETA atzina, ka EM patlaban neplāno veikt lielas investīcijas, lai ministrija pārietu uz citu ēku. "Tā nav mūsu prioritāte un pašlaik nav mūsu darba kārtībā. Šobrīd naudu ir svarīgāk ieguldīt dažādos atbalsta mehānismos, nevis betonā," uzsvēra Vitenbergs, piebilstot, ka patlaban EM ēkai Brīvības ielā tiek siltināta un sakārtota fasāde.

Iepriekš kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK) intervijā Latvijas Radio stāstīja, ka, domājot par Covid-19 krīzes pārvarēšanu, Kultūras ministrija (KM) valdībai piedāvājusi īstenot visus līdz šim neuzcelto kultūras objektu projektus, atzīstot, ka viņa prioritāte būtu uzbūvēt Rīgā jaunu akustisko koncertzāli.

Puntulis pastāstīja, ka KM valdībai piedāvās īsteno akustiskās koncertzāles, laikmetīgās mākslas muzeja, vienota sabiedriskā medija ēkas, operas ēkas trešās kārtas un citus projektus.

Ēka Elizabetes ielā 2 uzcelta 1974. gadā kā Latvijas PSR Komunistiskās partijas centrālās komitejas ēka. Kopš pagājušā gadsimta 90. gadu sākuma tajā atradās uzņēmums "Pasaules tirdzniecības centrs "Rīga"", kas 2014. gadā mainīja juridisko adresi, reģistrējot to Tērbatas ielā 14.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!