Foto: Publicitātes foto
Trešdien, 22. augustā pulksten 18 bijušās Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes ēkā uz sarunu tiksies esejists, rakstnieks un vēsturnieks Kirils Kobrins un starpkultūru komunikācijas profesors un autors Deniss Hanovs, portālam "Delfi" ziņo Rīgas biennāles pārstāvji.

Pasākumu sērijas "RIBOCA sarunas" ietvaros rīdzinieki — domātāji ar pieredzi dažādās disciplīnās — tiks aicināti diskutēt un pievērsties biennāles izstādē iekļauto mākslas darbu tēmām, tajās sazīmējot sev būtisko. Laikā, kad saziņā arvien lielāku lomu gūst attēli, kad domas un idejas arvien biežāk tiek piedāvātas kā atraktīvi iesaiņoti priekšmeti, "RIBOCA sarunas" katru reizi bijušās Bioloģijas fakultātes ēkas auditorijā aicinās tikties divus sarunu biedrus, lai nodotos brīvai domu apmaiņai. Paredzams būs tikai sarunas izejas punkts, taču tās iznākumu varēs ietekmēt arī klātesošie.

Pirmie sarunbiedri sērijā "RIBOCA sarunas" — vēsturnieks Kirils Kobrins un starpkultūru komunikācijas profesors Deniss Hanovs, kuri par sarunas tēmu ir izvirzījuši savu parafrāzi par pirmās biennāles tēmu (Viss bija mūžīgs, līdz pārstāja tāds būt) - "Это было навсегда, пока не стало cейчас" (Viss bija mūžīgi, bet tagad ir tikai tagad). Sarunas izejpunkts ir biennāles izstādē notvertā melanholijas noskaņa — ilgas pēc pagātnes, kas abiem sarunbiedriem šķiet kā mākslas darbiem klātesošs elements un kuras tiecas runāt par šodienu. Laikmetīgums šķiet nenotverams, nākotne — neskaidra. Vai vēsture kā disciplīna ir mirusi un tās vietā ar jaunu sparu atdzimst mitoloģijas?

Denisa Hanova 2003. gadā aizstāvētā disertācija analizēja Latvijas nācijas simbolus rituālos, svētkos un 19. gadsimta drukātajos medijos. Kopš 2004. gada Hanovs pasniedz Rīgas Stradiņa universitātes Komunikāciju fakultātē, kā arī ir vieslektors Berlīnes Brīvā Universitātē un Vīnes Universitātē. Viņa raksti un grāmatas aptver plaša interešu loku jautājumus, kā piemēram, nacionālisms Eiropā, etnisko minoritāšu iekļaušana Latvijā, postkoloniālā problemātika Baltijas valstīs. Vēl viena intereses sfēra ir 18. gadsimta Eiropas aristokrātu kultūra, it īpaši opermūzika, kas tiek aplūkots kā sociāls fenomens. Gan operas pētniecība, gan sabiedrības integrācijas tēmas plašāk tiek apskatītas arī LR3 programmā un radio "Baltkom" programmā.

Kirils Kobrins ir rakstnieks, vēsturnieks, Maskavā izdotā žurnāla "Inviolable Reserve" redaktors un līdzredaktors mākslas literatūras projektam "post(non)fiction". Viņš ir autors vairāk nekā 20 grāmatām un neskaitāmām publikācijām presē. No 2006. līdz 2016. gadam rakstījis izdevumam "Rīgas Laiks", no 2015. līdz 2017. gadam strādājis žurnālā "Studija". Kopš 2013. gada bijis autors interneta medijā "Arterritory", un 2018. gadā šajā platformā uzsācis "Mākslas dienasgrāmata" publikācijas. Kobrina grāmatas un atsevišķi teksti tulkoti angļu, latviešu, vācu, franču, itāļu, turku, ķīniešu un citās valodās. 2018. gada vasarā izdevniecības "Orbīta" paspārnē tika izdota viņa pirmā grāmata Latvijā. Kirils Kobrins dzīvo Rīgā un pasniedz Sicuaņas Universitātē (Čendu, Ķīna).

Kā iepriekš ziņots, Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (Riga International Biennial of Contemporary Art - RIBOCA) ir vērienīga laikmetīgās mākslas izstāde, kas šogad norisinās pirmo reizi. Tajā piedalās 104 mākslinieki no dažādām pasaules valstīm, un tās ietvaros iespējams iepazīt 141 mākslas darbu 8 norises vietās Rīgā un Jūrmalā, kā arī pilsētvidē.

Pasākums notiks krievu valodā un būs bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!