Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien, 2017. gada 26. oktobrī, pulksten 19.00, Ungārijas vēstniecība Latvijā sadarbībā ar Mākslas muzeju "Rīgas birža" (Doma laukumā 6, Rīgā) piedāvā ungāru dejotāja, horeogrāfa un režisora Kristiāna Gerģes laikmetīgās dejas performance "Izsole", portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālais mākslas muzeja pārstāvji.

Performancē "Izsole" mūsdienu dejas un teātra valoda veidos diskursu ar laikmetīgo mākslu un glezniecību. Tās uzmanības centrā ir kustība, kas var tikt interpretēta gan kā deja, gan kā teatrāls akts ar mērķi radīt mākslas darbu, definējot uz skatuves notiekošo kā tēlotājai mākslai raksturīgu žestu sēriju. Dejotāja kustību rezultātā taps unikāls glezniecības darbs – dejas mākslas abstrakcija, kas beigās tiks izsolīta skatītājiem. Gadījumā, ja gleznu neizdosies pārdot, tā tiks iznīcināta.

Foto: Publicitātes foto

Savā radošajā procesā Kristiāns Gerģe (Krisztián Gergye) aktīvi integrē tēlotājas mākslas izteiksmes līdzekļus. Tādā veidā apliecināta cieņa Šīles, Bēkona un Freida darbiem ir atklājums Ungārijas dejā. Autors nepretendē uz gleznotāja titulu, viņš tikai izmanto tēlotājas mākslas paņēmienus uz skatuves.

Dejas performance "Izsole" saņēmusi galveno balvu VI Starptautiskajā monodejas festivālā (VI International Monodance Festival, 2014).

Foto: Publicitātes foto

Kristiāns Gerģe (Krisztián Gergye, 1976) karjeru sācis kā Javas deju dejotājs, 1998. gadu pavadot Javas salā un studējot seno Indonēzijas deju. Apvienojot tradīciju ar mūsdienīgu izpratni, viņš attīsta individuālu dejas valodu. Kopš 2001. gada Kristiāns Gerģe iestudē paša radītos horeogrāfijas darbus, un neatkarīgie dejas projekti pārtop pastāvīgos sadarbības projektos.

Kā dejotājs un horeogrāfs Kristiāns Gerģe viesojies gandrīz visās slavenajās ungāru deju trupās un uzstājies daudzos laikmetīgās dejas teātros. Laikā starp 2008. un 2013. gadu Kristiāns Gerģe bijis Barkas teātra (Barka Theatre) un Nacionālā teātra (National Theatre) dalībnieks. Viņš saņēmis arī vairākus apbalvojumus gan kā horeogrāfs, gan kā dejotājs.

Ieeja bez maksas, iepriekš izņemot biļeti "Rīgas biržas" kasē. Vietu skaits ir ierobežots (zāles ietilpība – 100 sēdvietas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!