Foto: LETA
Rīgas filharmonijas (iepriekš Nacionālās koncertzāles) metu konkursa pirmajā kārtā jau saņemti vairāk nekā 100 pieteikumu, kas ir ievērojami vairāk nekā citos šāda mēroga konkursos, svētdien, 26. martā, vēsta Latvijas Radio.

Atgādinām, ka metu konkurss tika izsludināts šī gada 18. janvārī un noslēgsies 10. maijā. Kā Latvijas Radio pastāstīja žūrijas komisijas atbildīgā sekretāre, arhitekte Dace Kalvāne, līdz šim saņemti 27 pieteikumu no Latvijas un 86 no ārzemēm.

Jau ziņots, ka Rīgas filharmoniju plānots izveidot, pārbūvējot tagadējo Kongresu namu Kronvalda parkā.

Kā vērtē Latvijas Arhitektu savienības prezidents Juris Poga, dalībnieku skaita ziņā šis varētu būt viens no lielākajiem šāda veida konkursiem. "Ja mani atmiņa neviļ, tad [līdz šim] lielākais dalībnieku skaits bija vienā Liepājas konkursā par jūrniecības muzeju, kur bija pāri par 50 iesniegumu. Tas pat nebija starptautiskais konkurss," sacīja Poga. LAS prezidents atgādina, ka Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārbūvei bijuši vairāk nekā 20 pieteikumu, bet Mežaparka estrādes rekonstrukcijai – 17 darbi.

Viņaprāt Rīgas filharmonijas metu konkurss izpelnījies tādu ievērību, jo iecere esot interesanta un izaicinājumu pilna.

Lielākoties pieteikušies projektētāji no ārvalstīm, tas izskaidrojams ar nolikumā ietverto ierobežojumu – pretendentam pēdējos piecos gados jābūt projektējušam sabiedriski nozīmīgu ēku vismaz 7000 kvadrātmetru platībā, bet Latvijā pēdējā laikā tāda lieluma objektu nav bijis daudz.

"Tā ir gala beigās pasūtītāja atbildība par tik lielu objektu kā Nacionālā koncertzāle jeb Rīgas filharmonija, kur kopējais kvadrātmetru skaits ir vismaz divas reizes lielāks, patiesībā trīs reizes lielāks nekā tie 7000, tāpēc arī ir nepieciešami arhitekti un arhitektu biroji ar pieredzi, kas varētu šajā konkursā startēt," sacīja žūrijas komisijas atbildīgā sekretāre, arhitekte Kalvāne.

Konkursa pirmajā kārtā atlasīs sešus metus, kuru autorus aicinās piedalīties otrajā kārtā. Kopējais konkursa balvu fonds par dalību otrajā kārtā un godalgu fonds ir 240 000 eiro (bez PVN), uzvarētājs saņems 30 000 eiro lielu godalgu, un paredzēts, ka līgumu par projektēšanu noslēgs līdz šā gada beigām.

Kā ziņots, Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta īstenošanai par piemērotāko vietu ticis atzīts Rīgas Kongresu nams. Šādu arhitektu un KM lēmumu 2022. gada martā atbalstīja valdība.
Augustā KM, Rīgas dome un SIA "Rīgas nami" noslēdza nodomu protokolu Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanai.

Līdz ar metu konkursa izziņošanu šī gada janvārī, tika publiskots arī lēmums Nacionālo koncertzāli turpmāk saukt par Rīgas filharmoniju.

KM izstrādātais Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta īstenošanas modelis ietver starptautiska metu konkursa izsludināšanu, būvprojekta izstrādi un būvniecību, paveicot to līdz 2029. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!