Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 10. maijā, jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā tika atklāta amerikāņu fotogrāfes Mērijas Elenas Mārkas personālizstāde Amerikas skati. Izstāde, ko organizē ASV vēstniecība Latvijā, norisinās festivāla Rīgas Fotomēnesis 2014 ietvaros, kas ir Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums. Tajā pašā dienā pulksten 17.00 ar publisko lekciju par fotomākslinieces daiļradi stāstīs Debora Bella, fotogrāfijas eksperte, pirkšanas un pārdošanas aģente, bijusī "Christie's" fotonodaļas direktore. Lekcija norisināsies angļu valodā un ieeja uz to ir bez maksas.

Kā pavēstīja pasākuma rīkotāji, Mērijas Elenas Mārkas (Mary Ellen Mark, 1940) darbu izstāde iepazīstina ar klasisku dokumentālā foto tradīciju, kurā robežojas un pārklājas fotožurnālistika un subjektīvais dokumentālisms. Pazīstamāko sēriju uzmanības centrā ir sociāli jūtīgas sabiedrības grupas.

Sižeta un tēmu izvēles ziņā Mārkas darbi tuvinās viņas autoritātes Viljama Jūdžina Smita sociālkritiskajam skatījumam, bet formāli turpina Anrī Kartjē-Bresona postulētā izšķirošā acumirkļa gājienus un principus, kuros viegli pamanīt klasisku mākslas izglītību – Mārka Pensilvānijas universitātē studējusi mākslas vēsturi, glezniecību un fotožurnālistiku. Viņa profesionāli darbojas fotogrāfijā kopš 60. gadu vidus, kopš 1974. gada izdod grāmatas par dažādu kultūru atšķirībām, bez pajumtes palikušiem, slimību māktiem un citādi liktens piemeklētiem cilvēkiem. Mārka sadarbojusies ar "New York Times Magazine", "Life", "Paris-Match", "The New Yorker", "Rolling Stone" un citiem prestižiem izdevumiem, kā arī saņēmusi augstus apbalvojumus.

Izstāde Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs apskatāma līdz 20. jūnijam darbdienās no pulksten 16 līdz 19, brīvdienās 13 – 16. Ieeja brīva. Izstāžu apmeklētājiem ieeja no Valguma ielas caur dienesta ieeju. Pie ieejas apmeklētājiem ir jāiepazīstas ar drošības noteikumiem un jāreģistrējas. Ieeja brīva. Paralēli izstādes norises vietā būs skatāma Ivetas Vaivodes personālizstāde "Klēpis".

Rīgas Fotomēnesis 2014 ir jauns Baltijas jūras reģiona fotofestivāls, kura ietvaros maijā un jūnijā Rīgā norisinās ap divesmit fotoizstāžu un desmitiem citu pasākumu – lekcijas, semināri, filmu seansi u.c. Pilna Fotomēneša programma pieejama mājas lapā www.rigaphotomonth.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!