Foto: LETA

Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) nevēlas panākt SIA "Rīgas koncertzāle" maksātnespēju, jo tas būtu pretēji LZA interesēm, informēja akadēmijā.

LZA norādīja, ka patlaban "Rīgas koncertzāle" ir parādā LZA vairāk nekā 60 000 eiro un šo parādu nebūs iespējams piedzīt no maksātnespējīgās sabiedrības.

Koncertzāles maksātnespējas procesa pieteikums netika iesniegts tiesā, jo "Rīgas koncertzāle" apstrīd nomas maksas parāda esamību. Šādā gadījumā kreditoram nav tiesību vērsties tiesā ar maksātnespējas procesa pieteikumu, skaidroja LZA. Akadēmija ir iesniegusi vienu prasību par parādu piedziņu no SIA "Rīgas koncertzāle", kas pašlaik atrodas Krāslavas rajona tiesas tiesvedībā.

Ņemot vērā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādes par daļēju LZA ēkas apsildīšanu, LZA, tiklīdz tai būs pieejama Lielā konferenču zāle un pārējās bijušā nomnieka izmantotās telpas, turpinās nodrošināt telpu uzturēšanu un apsaimniekošanu atbilstoši ēkas statusam, proti, kā vietējas nozīmes arhitektūras pieminekli "LZA augstceltne".

Atbildot uz jautājumu, vai LZA neapsver iespēju nolīgt apsardzes firmu, kas nomnieku izliktu no telpām, LZA norāda, ka nomnieka izlikšana no telpām ir pieļaujama tikai uz tiesas sprieduma pamata un pašlaik norisinās tiesvedība.

Jau ziņots, ka starp koncertzāli "Rīga" un LZA patlaban notiek vairākas tiesvedības. Lai visas tiesas notiktu pēc iespējas ātrāk, izskatāmās lietas no Rīgas pārceltas uz Krāslavas rajona tiesu. Viena tiesas sēde jau notikusi novembrī, un to koncertzāle "Rīga" ir uzvarējusi. Pamata lieta par koncertzāles "Rīga" un LZA līguma tiesiskumu tika skatīta decembra sākumā, bet, ņemot vērā to, ka LZA nebija iesniegusi visus nepieciešamos dokumentus, nākamā sēde noteikta februārī.

Šā gada 1.janvārī LZA īstenoja iepriekš izteikto brīdinājumu un atslēdza elektroenerģijas pievadi koncertzālei "Rīga". Millers uzskata, ka šādai rīcībai LZA neesot bijis tiesiska pamata. Savukārt kopš pagājušā gada rudens LZA koncertzālei "Rīga" ir atslēgusi apkuri.

Millers uzskata, ka LZA cenšas panākt SIA "Rīgas koncertzāle" maksātnespēju, jo tad LZA ir tiesības pārņemt visus ieguldījumus, neizmaksājot nekādas kompensācijas.

Kā ziņots, LZA 2015. gada jūlija beigās lauza telpu nomas un lietošanas līgumu ar koncertzāli "Rīga", to pamatojot ar telpu nomas un siltumenerģijas parādiem. LZA vairākkārt pieprasījusi atbrīvot telpas, tomēr koncertzāle "Rīga" turpināja veikt saimniecisko darbību un organizēt koncertus. Līguma laušana vēl jāvērtē tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!