Foto: DELFI
"Rīgas Laika" festivālā svētdien režisora Lešeka Mondzika un "Scena Plastyczna" izrāde "Spogulis", filmas kinoteātrī "K.Suns", festivāla izskaņas koncerts, Sūfijdžeza improvizācijas, SIG & Munīrs Trudī (Tunisija), piedaloties Artim Orubam un īpašajiem viesiem, informē organizatori.

Pulksten 11.30 "Dzirnavas un krusts", Lehs Majevskis, 2011 (96') Kinoteātrī "K.Suns". Ievadlekcija - Vita Birzaka (30')

Pulksten 14.00 "Spēles laiks", Žaks Tatī, 1967 (124'), Kinoteātrī "K.Suns". Ievadlekcija - Viktors Freibergs (25').

Pulksten 15.00 un 17.00, "Spogulis" (45'). režisors Lešeks Mondziks un "Scena Plastyczna", Kongresu nama Jaunajā zālē. Biļetes var iegādāties www.bilesparadize.lv. Sadarbībā ar Starptautiskā teātra institūta Latvijas centru.

Nāve un dzimšana. Dzīve un nāve, mīlestība un tās robežas, bailes un prieks, skaistums un noslēpums ir tēmas, kuras poļu režisora Ļešeka Mondzika teātris Scena Plastyczna izgaismo bez vārdiem.

Mondziks ir teicis: "Viss sākās ar manu lielo ļaušanos krāsu fascinējošai iedarbībai. Dīvaini, ka savu tagadējo meklējumu gaitā es šīs krāsas kaut kur pazaudēju... Tagad viss dzimst, rodas no melnā... Visu izrādi, situāciju es gribētu veidot ar gaismas palīdzību. Gaisma man sniedz vienīgo iespēju izraut noslēpumu no tumsas."

Pulksten 17.00 "Šapito šovs", Sergejs Lobans, 2011 (216'), Kinoteātrī K.Suns. Ievadlekcija - Ilmārs Šlāpins (30')

Pulksten 20.00, Festivāla izskaņas koncerts, Sūfijdžeza improvizācijas, SIG & Munīrs Trudī (Tunisija), piedaloties Artim Orubam un īpašajiem viesiem. Kinoteātrī "Splendid Palace". Biļetes var iegādāties www.bilesserviss.lv .

Viņi satikās pirms 5 gadiem, divi mūziķi, kuru starpā nepastāv muzikālas barjeras. Mounir Troudi, kurš ar savas balss palīdzību nepārtraukti apliecina visaugstākā klātbūtni. Jo sūfiju rituālajiem dziedājumiem (hadhra), lai arī kur tie tiktu izpildīti, ir tikai viens ceļš – kontemplācija, klāt būšana. Un Sig, kura izpausmes gan kino un fotogrāfijā, gan mūzikā neietilpst vispārpieņemtos rāmjos. Kopā viņi jūtas brīvi, tāpēc improvizē, jo kopā būšanas brīdī vairs neeksistē muzikālas robežas-ritmiskās variācijas ieved meditācijā.

Rīgā abi "pasaules mūziķi" iepazinās ar Arti Orubu, kuram sitamo instrumentu kultūra jau ir asinīs. Brīvajam plūdumam Artis piešķir spēcīgu, strukturētu dinamismu, kas palīdz noslīpēt harmoniju šķautnes un spēlei uzmirdzēt neierastā dzidrumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!