Foto: "Rīgas Laiks" arhīva foto

Pirmais "Rīgas Laika" žurnāla numurs iznāca pirms 20 gadiem - 1993. gada novembrī. Tajā lasītājus "uzrunā" žurnāla izveidotāji: galvenais redaktors Uldis Tīrons, redaktore Inese Zandere un toreizējais žurnāla izdevējs Juris Visockis.

No pašiem Rīgas Laika žurnāla pirmsākumiem līdz šim brīdim žurnālā strādā korektore Guna Kalniņa; jau pirmajā Rīgas Laika numurā ar rakstiem parādās arī viņi: Ilmārs Šlāpins un Ieva Lešinska.

Vairāk nekā divus gadus pēc pirmā Rīgas Laika numura iznākšanas Uldis Tīrons "Redaktora slejā" raksta (1996/01): ""Rīgas Laikam" pārmet visu ko: inteleģentiskumu, rupjību, neinteresantumu, seksismu, cinismu, sieviešu tiesību neievērošanu etc.

Bet šīs klusās balsis ir nieks, salīdzinot ar jautājumu, ko dzirdu visbiežāk: "Kā? Vai tad jūs vēl esat?" Varbūt es velti pievēršu uzmanību jautājuma dīvainajai formai, jo gandrīz neviens jau neprasa gramatiski nevainīgi: "Labdien. Vai jūs vēl iznākat?"

Tiesa gan, vēl nevienam nav ienācis prātā arī pajautāt: "Sveiks, Tīron, vai tu vēl esi?"
Nu labi. Mēs vēl esam.
Un jūs?
Un ko jūs saprotat ar vārdu "būt"?"

"Rīgas Laika" vāki sākumā bija neiedomājami krāsaini, taču kopš 2000. gada žurnāla vāki ir melnbalti un atturīgi. Vienu brīdi bijusi doma mainīt arī žurnāla nosaukumu. Uldis Tīrons: ""Rīgas Laika" nosaukums sāka mūs kaitināt apmēram divu gadus pēc tam, kad tas sāka iznākt. Bet tad domājām - tā ir tāda muļķošanās. Jo ne jau nosaukums tagad noteiks to, kas būs tajā žurnālā."

Jau vēstīts, ka "Rīgas Laika" festivāls tiek organizēts, svinot žurnāla Rīgas Laiks 20 gadu jubileju. Tas norisināsies laikā no 5. novembra līdz 10. novembrim, piedāvājot daudz un dažādus notikumus - izstādes, koncertus, teātra izrādes, filmas, tikšanās ar Rīgas Laika autoriem un veidotājiem, un intelektuālas diskusijas. Festivāla programma un biļetes: www.rl20.lv

Attēlos: "Rīgas Laika" "redakcijas sejas"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!