Foto: DELFI
Rīgas pašvaldība noraida pārmetumus, ka no pašvaldības amatpersonu puses tiktu apzināti kavēta Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukcija.

Eiropas Atmiņas un sirdsapziņas platformas gadskārtējā biedru sapulcē pieņemta rezolūcija, kurā pausta nožēla un aicinājums izbeigt Rīgas pilsētas amatpersonu apzinātos mēģinājumus ar legālu aizbildinājumu un administratīvu manipulāciju palīdzību apgrūtināt, traucēt un aizkavēt Okupācijas muzeja piebūves Nākotnes nama celtniecību. Rezolūcija nosūtīta Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V), Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) un Rīgas pilsētas mēram Nilam Ušakovam (S), aicinot viņus pievērst uzmanību šai lietai.

Ušakova preses sekretāre Laila Ivāna, komentējot nosūtīto rezolūciju, norādīja, ka pilsētas pašvaldība ir ieinteresēta, lai Latviešu strēlnieku laukums un tam piegulošā teritorija - pats Rīgas centrs, tūristu iecienīta apskates vieta, pēc iespējas ātrāk tiktu sakārtota. Taču pilsētas būvvalde un pilsētas arhitekta birojs strādājot atbilstoši to tiesiskajam regulējumam un "voluntāri rīkojumi viņu profesionālās darbības jomā netiek doti".

"Nav noslēpums, ka viedoklis par ierosināto projektu ne sabiedrībā, ne arhitektu vidē netiek uztverts viennozīmīgi. Šī viedokļu sadursme notiek pēc tīri profesionāliem, nevis idejiskiem kritērijiem. Katrai pusei ir sava vērā ņemama argumentācija. Pilsētas būvvaldei ir pienākums izskatīt arhitektu kolēģijas atzinumu un pieņemt profesionāli un tiesiski pamatotu lēmumu," sacīja Ivāna.

Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs stāsta, ka būvvaldē patlaban ir iesniegti projekta vizuālie materiāli, kuru kavētas iesniegšanas dēļ iepriekš tika uz laiku atlikta publiskā diskusija par muzeja rekonstrukcijas gaitu. Materiālus izskatījusi būvvaldes padome, un drīzumā būvvalde informēšot par publiskās diskusijas norisi. Šodien Vircavs datumu precizēt vēl nevarēja, taču norādīja, ka diskusija varētu notikt jau šogad - decembrī.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas būvvalde publisko diskusiju par Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukcijas ieceri varēs organizēt tikai tad, kad būvvaldē tiks iesniegta pieprasītā informācija - projekta vizuālie materiāli, prezentācijas un personu, kas iepazīstinās ar ieceri, vārdi. Ja sākotnēji to vēlējās noorganizēt līdz Ziemassvētkiem, oktobra beigās tās organizēšanu lēma atlikt uz nenoteiktu laiku, jo būvvaldē netika saņemta pieprasītā informācija par projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!