Foto: DELFI

Rīgas pils priekšpils rekonstrukcijas un restaurācijas projekta ietvaros arheoloģiskās izpētes gaitā atklāti vairāki unikāli, seni priekšmeti, kas datējami pat ar 13. gadsimtu, portālu "Delfi" informē rekonstrukcijas darbu veicēji.

Austrumu piebūvē, kur agrāk atradās valsts Ārzemju mākslas muzejs, atklāts 1682. gadā celtās Arsenāla ēkas grīdas bruģējums, savukārt, bruģa līmenī atrasts vērā ņemams militāras nozīmes priekšmetu daudzums.

Arheoloģiskās izpētes darbi turpinās arī otrajā izpētes zonā Priekšpils pagalma ziemeļrietumu stūrī, kur pēc 17.gadsimta slāņu norakšanas atklājās pagalma līmeņa paaugstināšanai bērtie būvgruži. Tos pakāpeniski norokot, atrastas vairākas Livonijas perioda monētas un kāda īpaša svina-alvas sakausējuma sīkplastikas figūriņa - krustā sista Jēzus tēls.

Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas un restaurācijas darbus, saskaņā ar noslēgto līgumu ar VAS "Valsts Nekustamie īpašumi", veic būvniecības kompāniju "Re&Re" un "Skonto būve" pilnsabiedrībna SBRE.

Rekonstrukcijas un restaurācijas darbi Rīgas pils Priekšpilī tika uzsākti 2012. gada oktobrī, un tos plānots pabeigt divu ar pusi gadu laikā.

Priekšpils daļa ir vērsta uz Vanšu tilta, Krišjāņa Valdemāra ielas un Pils laukuma pusi, kur līdz rekonstrukcijas darbiem atradās Valsts prezidenta kanceleja, ietverot arī vairākas telpas, kas atradās avārijās stāvoklī un netika izmantotas, piemēram, Baltā zāle, Svētku zāle un vēl citas.

Vērienīgie remontdarbi ietver arī pamatu pastiprināšanu, iekšējo inženierkomunikāciju un ārējo inženiertīklu pārbūvi, Prezidenta telpu grupas rekonstrukciju – restaurācija. Tāpat tiks izveidots reprezentācijas telpu interjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!