Foto: F64
No 17. līdz 19. augustam rīdzinieki un viesi aicināti piedalīties Rīgas svētkos, kuros iecerēti ap 60 dažādi pasākumi vecpilsētā un pilsētas centrā, Bastejkalnā, Vērmanes dārzā, Doma dārzā, Ziedoņdārzā, Strazdumuižas parkā, Pārdaugavā, Mežaparkā, lidlaukā "Spilve", 11. novembra krastmalā un citviet pilsētā, portālu "Delfi" informē Rīgas domē.

Mūzikas, mākslas, teātra un dejas izrādes notiks gan pilsētas ielās un laukumos, gan baznīcās, muzejos un kultūras centros.

Neizpaliks arī pasākumi sportisku aktivitāšu cienītājiem uz zemes, ūdens un gaisā. Varēs iepazīties ar senām amatu prasmēm, bet Hanzas tirgū varēs iegādāties dažādus izstrādājumus.

Šajās dienās Doma laukumā un pie Laimas pulksteņa darbosies Rīgas svētku informācijas teltis. 18. un 19. augustā sabiedriskais transports Rīgā būs bez maksas.

Rīga – Hanzas pilsētu savienībā


Šogad svētki veltīti 730. gadadienai kopš Rīgas iestāšanās Hanzas pilsētu savienībā. Mainoties gadsimtiem, nemainīga ir palikusi Hanzas savienības kultūrvēsturiskā nozīme pilsētas attīstībā, tāpēc 18. un 19. augustā Rātslaukumā būs atvērtas Hanzas savienības pilsētu – Valmieras, Kokneses, Straupes, Limbažu, Rostokas, Tallinas, Tartu, Kauņas un Veļikijnovgorodas prezentāciju teltis, kurās varēs iepazīties ar šo pilsētu piedāvājumu.

Doma laukumā Latvijas amatnieki tirgosies ar saviem darinājumiem un demonstrēs amatu prasmes.

Savukārt laukumā pie Sv. Pētera baznīcas būs autentisks viduslaiku tirgus, bet Esplanādē Garšas meistaru iela ar gardu un veselīgu pārtiku.

Svētki Rīgas ielās


Sestdien, 18. augustā Alberta ielā apmeklētājiem būs iespēja iejusties 20. gadsimta sākuma atmosfērā un satikt kolorītus jūgendstila laika tēlus, kas izspēlēs teatralizētas ainiņas un muzikālus priekšnesumus. Varēs izlocīt kājas dančos un baudīt atspirdzinājumus senlaicīgā bufetē.

Skārņu ielu 19. augustā varēs atpazīt pēc maizes smaržas. Maizes svētkos varēs nogaršot un iegādāties daudzveidīgus maizes izstrādājumus.

18. augustā Rīgas ielās jau tradicionāli notiks seno automobiļu parāde "Rīga Retro 2012". Parādes braucienu skatītāji redzēs maršrutā no Eizenšteina ielas līdz Kalpaka bulvārim, kur auto izvietosies arī spēkratu izstādei.

Pasākumam "Ielu mūzikas diena" dalību pieteikuši ap 300 dalībnieku, kuru muzicēšanai organizatori nav ierobežojuši ne vecumu un muzikālo izglītību, ne spēlējamo instrumentu klāstu. Sestdien, 18. augustā ielu muzikanti muzicēs pie Zviedru vārtiem, Audēju, Vaļņu, Kaļķu, Torņa, Tirgoņu, Skārņu ielā, Berga Bazārā, Kalnciema kvartālā, bet noslēguma koncerts notiks Bastejkalnā.

Svētdien 11. novembra krastmalā Rīgas svētku dalībniekus visu dienu priecēs programma "Rīgas spēles un gaviles" ar aviācijas šovu "Riga Freestyle Aerobatic Master Cup", radiovadāmo modeļu un pūķu pilotu paraugdemonstrējumiem, heliosfēru šovu, bruņinieku cīņām, tautā iemīļotu aktieru, kā arī ar muzikālo, deju un cirka kolektīvu piedalīšanos.

Vakarā, pulksten 21.30 svētku rīkotāji visus aicina uz vakara kulmināciju – Uģa Prauliņa koncertuzveduma "Rīga, mana baltā Rīga" pirmo publisko atskaņojumu un svētku uguņošanu, kas sāksies pulksten 22.45. Uzvedumā piedalīsies 800 izpildītāju: solisti Ance Krauze, Zigfrīds Muktupāvels, Rīgas kamerkoris "Ave Sol", apvienotais Rīgas jauktais koris, apvienotais Rīgas deju kolektīvs, instrumentālā grupa Uģa Prauliņa vadībā un citi. Diriģenti: Romāns Vanags, Ivars Cinkuss un Ints Teterovskis.

Ekstrēmi paraugdemonstrējumi

18. augustā Uzvaras parks atdzīvosies skeitborda, slaloma un skeitborda "game of skate" sacensībām, notiks paraugdemonstrējumi slalomā un augstlēkšanā ar skrituļslidām. Notiks arī  sacensības riteņbraukšanā bērniem un skeitrollingā.

 Startam tautas skrējienā "Mārupīte" distancēs no 500 metriem līdz 6 kilometriem dalībnieki var pieteikties kā iepriekš, tā arī sacensību dienā; pat no sešu gadu vecuma.

17. un 18. augustā Biķernieku trasē risināsies šī gada vērienīgākās autošosejas sacensības Baltijā - "Riga Summer Race 2012". Šajā trasē klātesošie redzēs ne vien Baltijas ātrākos autošosejas pilotus, bet arī vairākus vadošos Latvijas drifterus, kuri skatītājus priecēs ar atraktīvu šovu.

Rīgas kanālā pie Nacionālās operas skatītājus vienaldzīgus neatstās airēšanas svētku "Nāc un airē!" tautas klases,  kā arī Olimpisko un pasaules čempionu starti. Bez sportiskām kaislībām neiztikt arī Ostas svētku atraktīvajos "Kanāla regates" un diennakts basketbola turnīra "Krastu mačs" pasākumos.

'Mumiy Troll' koncerts

Rīgas pilsētas svētku laikā 19.augustā "Arēna Rīga" koncertēs populārā Krievijas grupa "Mumiy Troll". Koncertu "iesildīs" grupas "Run Run Run" no ASV un "Losers" no Lielbritānijas.

"Mumiy Troll" ir viena no spilgtākajām mūsdienu Krievijas rokgrupam - viņu pazīšanās zīme ir neparastais Iļjas Lagutenko vokāls, enerģijas pilnās uzstāšanās koncertos un festivālos un, protams, īpašais, grupas līdera definētais "Mumiy Troll" mūzikas stils - rockapops.

Lagutenko izvēlējies šo jaunvārdu, lai pārtrauktu nebeidzamās žurnālistu un kritiķu diskusijas par to, vai "Mumiy Troll" daiļrade pieskaitāma popmūzikai vai rokmūzikai.

Grupas "Mumiy Troll" sastāvā ir četri dalībnieki - Iļja Lagutenko (vokāls, ģitāra, teksti, mūzika), Jurijs Cālers (ģitāras, taustiņinstrumenti), Jevgēņijis Zviģonijs (bass) un Oļegs Pungins (bungas). Līdz šim "Mumiy Troll" izdevusi astoņus studijas albumus, ieguvusi vairākas mūzikas balvas un titulus un uzstājušies kupli apmeklētos koncertos gan Krievijā, gan ārpus tās robežām, tai skaitā arī Rīgā.

Grupai izveidojusies lieliska sadarbība un draudzība ar vairākiem Latvijas mūziķiem - piemēram, vienu no grupas dziesmām latviešu valodā iedziedājusi Linda Leen, arī grupas videoklipi vairākkārt filmēti Latvijā.

2012.gada maijā "Mumiy Troll" uzsāka ceļu apkārt pasaulei uz slavenā burukuģa "Sedovs" klāja, kur plāno strādāt pie jauna albuma. Pa ceļam grupa koncertēs ostas pilsētās Somijā, Vācijā, Francijā un citās valstīs, tai skaitā iegriezīsies arī Latvijā, lai uzstātos Rīgas pilsētas svētkos. Uz kuģa tapušais albums iznāks 2013.gadā vienlaikus ar filmu, kurā būs dokumentēti grupas piedzīvojumi šī ceļojuma laikā.

Indie roka grupas „Run Run Run" no Losandželosas sastāvā ir Ksanders Smits (vokāls, ģitāra), Niks Speks (bass), Dūgs Palmers (ģitāra), Fransisko DeKuns (bungas) un Aleks Speks (taustiņinstrumenti, perkusijas).

Grupas uzstāšanos vienmēr pavada neparasts gaismu šovs. Kā atzinuši mūzikas kritiķi, „Run Run Run" daiļradē popmūzika saplūst ar psihedēlisku ģitāru skanējumu, bet viņu balsis atgādina „The Beatles". Kopš kopīgas koncerttūres pa ASV, grupa „Run Run Run" cieši sadarbojas ar „Mumiy Troll" un bieži uzstājas kopā.

Savukārt britu dance-rock žanra pārstāvji „Losers" ir grupu „The Cooper Temple Clause", „YourCodeNameIs:Milo", „Young Legionnaire" un „Oceansize" dalībnieku kopprojekts.

Grupā darbojas Toms Belamijs (ģitāra, vokāls), Pols Mallens (ģitāra, taustiņinstrumenti, vokāls), Marks Herons (bungas un perkusijas), Edijs TM (DJ) un Džems Godfrijs (taustiņinstrumenti). Viņu pirmo albumu "Beautiful Losers" žurnāls „Mixmag" atzina par mēneša ierakstu, un arī vairāki citi Lielbritānijas izdevumi neskopojās ar atzinīgu vērtējumu. Nesen izdots otrs albums, un grupas „Losers" tuvākajos plānos ietilpst uzstāšanās vairākos festivālos.

Biļetes uz koncertu var iegādāties no 18.maija, "Biļešu servisa" kasēs, kā arī
internetā
. Biļešu cena no četriem līdz 10 latiem. Kā vēsta Rīgas domes pārstāvji, paredzams, ka svētdien  koncerts „Arēnā Rīga" ilgs aptuveni divas stundas, un tā klausītāji varēs pagūt arī uz svētku noslēguma sarīkojumu 11. novembra krastmalā.

Foto: "Mumiy Troll" koncertos Latvijā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!