Foto: LETA
"Rīgas svētkos 2014", kas galvaspilsētā norisināsies no 15.augusta līdz 17.augustam, apmeklētājus priecēs daudz dažādu māksliniecisku notikumu, informēja Rīgas domē.

Centrālā svētku norises vieta, kā jau ierasts, būs 11.novembra krastmala, kas gandrīz kilometra garumā no Akmens tilta līdz Vanšu tiltam pārtaps par lielu brīvdabas skatuvi. Sestdienas, 16.augusta, programma "Rīgas tiltu gaisma" sāksies ar atraktīvu retro automašīnu parādi, kurai sekos motociklu dragreiss "Rīgas kauss". Tad ar milzu ziepju burbuļiem iepriecinās burvju mākslinieki Dace un Enriko Pecolli, kuri piedāvā izrādi "Brīnumi notiek", bet aizraujošus akrobātu priekšnesumus demonstrēs Austrālijas akrobātu trupa "Strange Fruit".

Rīgas svētkos latviešu dainas iegūs unikālu skanējumu apvienojumā ar azerbaidžāņu tradicionālo mugama dziedājumu. Projektā "Baltās skaņas" piedalīsies pasaulē atzīts kamančas instrumenta meistars Raufs Islamovs no Azerbaidžānas. Toties vakara koncertprogrammā "Tilts uz prieku" uzstāsies instrumentālā grupa Kārļa Lāča vadībā ar solistiem Aiju Andrejevu, Aiju Vītoliņu un Intaru Busuli, orķestris "City Jazz Big band" un Rīgas kamerkoris "Ave Sol".

Šogad uguņošana ir pārcelta no svētdienas uz sestdienu, tāpēc sestdienas vakara noslēgums 11.novembra krastmalā būs ļoti krāšņs.

Svētdien, 17.augustā, uz 11.novembra krastmalu īpaši aicinātas ģimenes ar bērniem, jo šeit notiks pasākums "Tilts uz bērnību", kurā paredzētas dažādas aktivitātes un izklaides darbnīcas gan pašiem mazākajiem apmeklētājiem, gan viņu lielākajiem brāļiem un māsām, gan mammām un tētiem, gan vecmāmiņām un vectētiņiem. Uz lielās skatuves būs koncertuzvedums, kurā piedalīsies Andra Sējāna instrumentālā grupa, Rīgas Skolēnu pils teātris "Zīļuks" spēlēs izrādi "Sprīdītis", savu sniegumu demonstrēs sporta deju studija "Dzintarjūra" un tautas deju ansamblis "Teiksmiņa", dziedās bērnu un jauniešu studija "Kukaiņi". Visi, kuri mīl asprātīgus jokus, aicināti arī uz Liepājas Leļļu teātra izrādi "Nezinītis IKO". Svētki 11.novembra krastmalā noslēgsies ar bērnu mūzikas, dejas un dzejas programmu "Brīnumskapis".

Daudzi svētku pasākumi notiks Vērmanes dārzā. Piektdien, 15.augustā, Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" aicina uz svētku ieskaņas koncertu "Rīgas vitrāžas", kurā tas saspēlēsies ar maestro Raimondu Paulu, solistiem Aiju Vītoliņu un Daumantu Kalniņu. Šeit izskanēs Raimonda Paula dziesmu cikls "Vecās Rīgas vitrāžas" ar Jāņa Petera vārdiem, kas pirmo reizi ieskaņots 1971.gadā.

Sestdien, 16.augustā, Vērmanes dārza izklaidējošu programmu virpulī apmeklētājus ieraus pasākums "Rīgas rotaļas. Sapņu tilti". Parkā izvietotajās darbnīcās bērni iepazīsies ar Rīgas apkaimēm, "Maizes ielā" ceps maizi, bet "Grāmatu ielā" lasīs grāmatas. Uz estrādes savus iestudējumus piedāvās Rīgas Skolēnu pils teātris "Zīļuks" un VEF Kultūras pils bērnu vokālais ansamblis "Momo", kura izrādēs skatītāji nonāks pasaku un burtu zemēs, perkusionists Nils Īle piedāvās viesoties Āfrikā, kā arī īpašu dāvanu sagādājusi Taipejas misija Latvijas Republikā, kas aicina noskatīties Taivānas profesionālā teātra "Team-Win Lion Dance Theatre" iestudējumu.

Dienas noslēgumā Vērmanes dārza koncertprogramma "Retro vakars" klausītājus priecēs ar 20.gadsimta sākuma melodijām un latviešu estrādes leģendārākajām kompozīcijām.

Savukārt svētdien, 17.augustā, pasākumā "Rīgas rotaļas. Ceļojums leļļu parkā" Vērmanes dārzs pārvērtīsies par leļļu parku. Lelles būs gan uz skatuves, gan visā parka teritorijā, liekot smaidīt gan lieliem, gan maziem svētku apmeklētājiem.

Savas izrādes 16.augustā un 17.augustā Rīgai svētkos dāvinās Prāgas ielu teātri. Tie būs iestudējumi par spraigām dzīves situācijām, priekšnesumā apvienojot gaisa akrobātiku, mūziku, deju, skatuves dizainu un drāmu. Ar izrādi "Mazās formas" publiku 16.augustā iepriecinās ansamblis "Décalages", kas uzstāsies Vērmanes dārzā. Savukārt ielu teātra "V.O.S.A. Theatre" Rātslaukumā izrādītais iestudējums sasauksies ar Rīgas svētku tēmu "Tilti". Izrādē "High Dreaming" dzīvās mūzikas pavadībā tiks būvēts simbolisks tilts starp Prāgu un Rīgu.

Tikpat teatrāli Rīgas svētkos grasās būt tirdziņi "Tilts cauri laikiem - no dukāta līdz eiro", kas darbosies Doma laukumā un pie Svētā Pētera baznīcas. Doma laukumā būs cirka apmetne, kurā savu meistarību rādīs žonglieri, triku meistari, akrobāti un, priecējot mazos apmeklētājus, viesosies Alise, Cepurnieks, Baltais Trusis un Karaliene no Brīnumzemes. Savukārt pie Svētā Pētera baznīcas valdīs viduslaiku gaisotne.

Mūzikas cienītāji aicināti uz Doma baznīcas Doma dārzu, kur 16.augustā un 17.augustā Rīgas mūzikas skolu apvienotais simfoniskais orķestris atskaņos Valta Pūces skaņdarbu "Perpetuum mobile", koncerta kulmināciju sasniedzot Ērika Ešenvalda opusa "Latvijas putnu balsis" pirmatskaņojumā.

Baroka mūziku varēs dzirdēt kontrtenora Sergeja Jēgera un "Collegium Musicum Riga" izpildījumā, bet fado dziesmas - Portugāles stīgu kvarteta "Atlantic Quartet" interpretācijā. Īsts notikums mūzikas gardēžiem solās būt operas "Kīrs un Kasandana" izrāde, savukārt Volfganga Amadeja Mocarta dziesmu spēle - komiskā opera "Bastjēns un Bastjenna" iestudēta mūsdienīgā veidolā.

Kopā Rīgas svētkos notiks ap 100 dažādu pasākumu. Ar pilnu svētku programmu var iepazīties Rīgas svētku oficiālajā interneta vietnē "www.rigassvetki.lv".

Svētku dienās, 16.augustā un 17.augustā, pilsētas sabiedriskais transports būs bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!