Foto: Publicitātes foto

Izstādes "Neērtās pagātnes. Saistītās pasaules" programmā Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju (LNMM) aicina uz bezmaksas tiešsaistes semināru skolotājiem, muzejpedagogiem un vecākiem 8. decembrī, no pulksten 11 līdz 13 interneta tiešraidē. Seminārs veltīts jautājumiem par sarežģītās jeb neērtās vēstures tēmu izzināšanu un skaidrošanu bērniem un jauniešiem, iesaistot mākslu un citas laikmetīgās kultūras jomas.

Seminārs norisināsies LLMC "Facebook" profilā, tiem, kas nevarēs būt klātesoši tiešraides laikā, būs iespēja noskatīties semināra ierakstu sev ērtā laikā LLMC mājaslapā.

Seminārā tiks izskatīti sekojoši jautājumi - ko mākslas darbi var sniegt pagātnes sāpīgo pieredžu atspoguļošanā? Kā tie var pilnīgāk un godīgāk izstāstīt stāstus par šo pagātni, izgaismojot dažādus slāņus, izmantojot gan kritisku, gan empātisku izpratni? Kā tie nesenās pagātnes saprašanā iesaista personīgās un kolektīvās vēstures un atmiņas attiecības?

Semināra mērķis ir iepazīstināt ar atmiņas institūciju un arī individuāliem pieredzes stāstiem un raisīt diskusiju par to, kādas pieejas, iesaistot mākslu un citas radošās jomas, palīdz komunicēt par neērtajām vēstures tēmām, pārvarēt klusēšanu, to skaidrot, uzdot jautājumus un veicināt sapratni arī par sarežģītajām pagātnes un tagadnes attiecībām.

Semināra un diskusijas dalībnieki: Maija Meiere-Oša, Inguna Role, Vika Eksta, Ilze Burkovska-Jakobsena, Baiba Sprance, Iļja Ļenskis.

Diskusijas moderatores: izstādes "Neērtās pagātnes. Saistītās pasaules" kuratore Ieva Astahovska un Latvijas Laikmetīgās mākslas centra izglītības programmu kuratore Māra Žeikare.

Jau ziņots, ka no 2020. gada 28. novembra līdz 2021. gada 7. februārim LNMM galvenās ēkas Kupola zālē (Rīgā, Jāņa Rozentāla laukumā 1) ir skatāma LLMC veidotā starptautiskā izstāde "Neērtās pagātnes. Saistītās pasaules". Izstāde pievēršas sarežģītajam pagātnes mantojumam Baltijā un Austrumeiropā, kas saistīts gan ar nacionālistiskajiem, gan komunistiskajiem un koloniālajiem režīmiem un ideoloģijām, un to atstātajām traumām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!