No 5. augusta līdz 30. oktobrim Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs (Rīga, Alberta iela 12) aicina apmeklēt izstādi "Rozentāla mantojums. Zīmējumi un fotogrāfijas no Jāņa Viļumsona kolekcijas", portālu "Delfi" informēja muzeja pārstāve.

2018. gadā J. Rozentāla un R. Blaumaņa muzejs no Jaņa Rozentāla mazdēla Jāņa Viļumsona (1931 – 2019) saņēma unikālu dāvinājumu: Rozentāla zīmējumus, skiču bloknotus, fotogrāfijas un fotoalbumus. Lai sniegtu sabiedrībai iespēju iepazīties ar šo Jaņa Rozentāla mantojuma daļu un izteiktu pateicību Jānim Viļumsonam, ir izveidota izstāde, kurā parādīti šie mākslas darbi un vēstures liecības.

Izstādē eksponēto J. Rozentāla zīmējumu vidū ir gan skicētas ieceres lielākām gleznām, gan grāmatu ilustrācijas, gan lietišķās grafikas paraugi. Apskatāmas arī daudzas fotogrāfijas: gan paša Jaņa Rozentāla veikti uzņēmumi, gan attēli, kuru autori ir vieni no 20. gs. sākuma pazīstamākajiem fotomāksliniekiem: Jānis Rieksts, Kārlis Iltners u.c. Izstādē aplūkojams arī J. Rozentāla vecākās meitas Lailas sakārtotais ģimenes fotoalbums, kas ietver gan viņas vecāku un bērnības fotogrāfijas, gan arī vēlāka laikposma attēlus.

Bez J. Viļumsona dāvinājuma izstādē iekļauti arī divi J. Rozentāla zīmējumi no tēlnieka Mārtiņa Zaura kolekcijas, kurus 2018. gadā muzejam dāvinājusi Māra Puķīte.

Izstādes dizaina projekta autori ir Krista un Reinis Dzudzilo. Ekspozīcija ir izvietota visās Rozentāla vēsturiskā dzīvokļa telpās, iekļaujoties to vēsturiskajā vidē. Zīmējumi un fotogrāfijas izvietoti īpaši izveidotos grafikas un fotogrāfiju uzglabāšanas skapjos, par kuru formas pamatu kalpo J. Rozentāla darbnīcas koka balstu forma. Kā raksta izstādes dizaina projekta autori: "Ekspozīcijas "arhitektūras" pamatā ir Rozentāla gleznošanas darbnīcas koka balsta siluets, tā transformācija par arhīva skapi. Šī arhitektoniskā darbnīcas detaļa kalpo kā vadmotīvs jeb "balsts", kas idejiski sasaucas ar domu par mākslu kā balstu, uz kura tiek būvēta mākslinieka dzīve."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!