Foto: LETA

Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis ir pārliecināts, ka kultūras institūcijās ir nepieciešams veikt funkciju auditu, lai noskaidrotu, ko no tām vēlas valsts un iedzīvotāji.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) Rubenis trešdien žurnālistiem atzina, ka ir pienācis laiks kultūras institūcijām veikt funkciju auditu. Viņš gan norādīja, ka patlaban tam nav līdzekļu, taču šāds audits būtu labs.

"Es domāju, ka, veicot funkciju auditu, vienalga, vai tas būtu gada, divu vai trīs laikā, viss nostātos savās vietās, jo mēs saprastu, ko no šīm kultūras institūcijām vēlas valsts un iedzīvotāji. Tomēr pieļauju, ka, veicot šādu auditu, rezultātā atklātos zili, zaļi brīnumi," teica Rubenis.

Viņš arī piebilda, ka tad kultūras nozares cilvēkiem būtu daudz vieglāk, savukārt premjeram uz galvas klāt nāktu vēl kāds sirms mats.

Jau ziņots, ka, trešdien tiekoties ar Dombrovski, Kultūras alianse saņēmusi premjera solījumu, ka kultūras nozarei nākamgad finansējums netiks samazināts.

Kultūras alianses pārstāvis Rubenis pēc tikšanās medijiem informēja, ka no premjera ir saņemts solījums, ka šā gada budžeta grozījumos paredzētais finansējums kultūras nozarei neatstās ietekmi uz nozares budžetu nākamgad, proti, uz tā rēķina tas netiks samazināts.

"Galvenais, ka apgalvojums bija, ka finansējums kultūrai nākamgad netiks samazināts. Tas bija premjera vārds, un mēs šim vārdam ticam. Un es domāju, ka tas jau nav maz," teica Rubenis.

Tajā pašā laikā kultūras nozares darbinieki nevar būt līdz galam apmierināti - apmierināti būtu tādā gadījumā, ja Dombrovskis būtu solījis palielināt nozares budžetu. "Protams, ka mēs nekad nebūsim apmierināti, valdība nebūs apmierināta ar to, cik mēs prasām, un mēs nebūsim apmierināti ar to, cik mums iedod. Tā ir dialektika, tur neko nevar darīt. Šī saruna bija svētīga," noteica Rubenis.

Savukārt premjers pastāstīja, ka Kultūras alianses pārstāvji tikšanās laikā ir informēti par vakar valdībā nolemto saistībā ar papildus līdzekļu piešķiršanu kultūras nozarei šogad. Kā piemēru viņš minēja valdības atbalstu piešķirt papildus finansējumu Kultūrkapitāla fondam 550 000 latu apmērā, kā arī papildus finansējumu Daugavpils teātrim un Mihaila Čeholva Rīgas krievu teātrim parādu segšanai.

"Var teikt, ka budžeta grozījumos mēs esam piešķīruši samērā daudz papildu līdzekļu tieši kultūras jomai," viņš uzsvēra.

Kultūras aliansi jeb Aliansi kultūrpolitikas jautājumu risināšanai izveidojušas Latvijas Radošo savienību padome, biedrība "Laiks kultūrai" un Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!