Foto: F64
Valdība otrdien no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem vairāku Kultūras ministrijas iestāžu Rundāles pilij, Nacionālajam teātrim un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai (JVLMA ) piešķīra 196 900 latus, to vajadzību finansēšanai.

No piešķirtās summas lielākā daļa - 131 936 lati - tika atvēlēti Rundāles pils muzejam parka teritorijas atjaunošanas pirmā posma izdevumu segšanai, 40 545 lati tiks piešķirts Latvijas Nacionālajam teātrim tehniskā nodrošinājuma iegādei, bet 24 421 lats piešķirts JVLMA jumta remontdarbu izdevumu segšanai.

Rundāles pils muzejam parka teritorijas atjaunošanas pirmā posma izdevumu segšanai nepieciešami 131 936 latu. Pils parka teritorijā pēdējos gados katastrofāli pieaugusi ošu saslimšana, kas ir apņēmusi visu parka teritoriju un radot draudus apmeklētājiem. Ošus plānots nocirst, lai tie tālāk neizplatītu infekcijas. No nocirstajiem veselajiem ošiem izgatavos saimniecībā noderīgus dēlīšu paliktņus.

Otrs lielākais finansējums piešķirts Latvijas Nacionālajam teātrim, kam katastrofālā stāvoklī ir tehniskais nodrošinājums, tā uzlabošanai piešķirti 40 500 latu.

Lai nodrošinātu skatuves kustīgo stangu un podestu darbību, nepieciešami 15 700 latu jaunu frekvenču rādītāju iegādei. Lai atrisinātu audiotehnikas problēmas un atdalītu apziņošanas sistēmas vadību no Lielās zāles skaļruņu sistēmas, nepieciešami 19 000 latu, bet digitālās atskaņošanas ierīču iegādei papildus nepieciešami 5883 lati.

Tāpat ministrija atsaucās uz kādu Austrijas eksperta Bernarda Šumpera norādīto, ka Latvijas Nacionālajam teātrim rīcībā esošie frekvenču pārveidotāji esot sliktas kvalitātes.

KM uzsver, ka sakarā ar vispārēju digitalizāciju netiekot ražota vairs minidisku profesionālā tehnika, kas tika izmantota izrāžu apskaņošanā. Vienīgā alternatīva esot datu atskaņotāji (datori, dažādu karšu lasītāji). Izmantojot esošos datorus izrāžu apskaņošanā, pastāv augsts risks failu neatvērt konkrētajā brīdī. Pēdējo divu mēnešu laikā tas jau esot noticis jau vairākas reizes, piemēram, izrāžu "Parīzes Dievmātes katedrāle", un "Sapnis par Brodveju" laikā.

JVLMA 24 400 latu piešķirti ēkas Raiņa bulvārī 23 otrā korpusa jumta remontam. Ministrija skaidro, ka jau vairākus gadus JVLMA otrā korpusa pēdējā stāvā regulāri applūst griestu segums, kas izraisa griestu un sienu apmetuma drupšanu un grīdas seguma pūšanu. Klasēs, kuras ir pakļautas bojājumiem, atrodas 12 flīģeļi, ērģeles un datorklase ar serveris, un tos nevar pārvietot uz citām telpām.

Pēdējo nedēļu slikto laika apstākļu –sniega, sala un lietus - dēļ jumta segumā parādījušās jaunas plaisas, un caurumi un lielā mitruma dēļ bojājas telpas un mūzikas instrumenti, uzsvērusi Kultūras ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!