Lai gan bijušais Dailes teātra aktieris Jānis Paukštello ir viens no savas paaudzes meistarīgākajiem skatuves māksliniekiem, viņš nav iekļauts Silvijas Radzobes veidotajā grāmatā "100 izcili Latvijas aktieri". Kā sarunā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atklāj pazīstamā kritiķe un teātra zinātniece, sākotnēji Paukštello bijis iekļauts, par viņu pat ticis uzrakstīts portretraksts, tomēr tas aktieri nav apmierinājis un viņš rupji izturējies pret raksta autori. Tāpēc projekta vadītāja Silvija Radzobe izlēmusi aktieri grāmatā neiekļaut.

Atgādinām, ka Jānis Paukštello bija Dailes teātra aktieris no 1972. līdz 2017. gadam. Par viņa izcilāko lomu tiek uzskatīta Jāzeps 1981. gada iestudējumā "Jāzeps un viņa brāļi" (rež. Arnolds Liniņš, Aina Matīsa).

Grāmatu "100 izcili Latvijas aktieri" veidojuši 22 autori – teātra zinātnieki un kritiķi. Kā sarunā ar Jāni Domburu atklāj Silvija Radzobe, katram no autoriem bijis uzdevums iespēju robežās grāmatā iekļautos aktierus intervēt, kas arī ticis darīts. Paukštello atteicies. Radzobe atzīst – tās ir viņa tiesības, nepiekrist. Savukārt otrs projekta vadītājas lūgums bijis atrādīt uzrakstītos portretrakstus pašiem aktieriem, lai nepieļautu faktu kļūdas. Tas arī ticis izdarīts. Taču, kad raksta autore piezvanījusi Jānim Paukštello, lai vienotos par tikšanos, viņš ļoti rupjā veidā atteicies satikties un sadarboties.

"Tas bija tik rupjš atteikums. Es kā projekta vadītāja autoram pilnībā ticu. Grāmatā ir otrs šīs autores portrets, kas ir pilnībā solīds. Tāpēc es pieņēmu lēmumu šo portretu nepublicēt," saka Silvija Radzobe.

Uz jautājumu, vai tas ir samērīgi, pazīstamā kritiķe atbild, ka nezina. "Viņš teica – ejiet dirst ar savu rakstu, un mēs aizgājām," atstāsta Radzobe.

Sarunā ar "Delfi" aktieris Jānis Paukštello atzīst – uzrakstītais portrets viņam nav paticis, viņš to sauc par šausmīgu, bet pazīstamo teātra kritiķi par "tirgus žagatu" un novēl "lai iet bekot". To, ka viņš nav iekļauts grāmatā, viņš nepārdzīvo. "Man ir dots tik daudz, man ir balss, man ir koncerti un nemaz nevelk atpakaļ uz teātri, es beidzot varu būt tas, kas es esmu. Man ir Jāzeps, "Cielaviņa" un "Mans draugs nenopietns cilvēks", šo dēļ mani neviens neizdzēsīs," telefonsarunā ar "Delfi" komentē aktieris.

Radzobe piekrīt, ka Paukštello būtu jābūt 100 izcilo aktieru sarakstā, turklāt par viņu portrets bijis uzrakstīts labs. "Šis nav tikai joku jautājums. Tas ir par to, kā cilvēki, kas kādreiz bijuši izcili, izturas tad, kad viņi vairs tādi nav," skaidro kritiķe.

Jau ziņots, ka Silvijas Radzobes vadītā autoru kolektīvā grāmata iznāca 2019. gada februāra sākumā. Izdevējs – Latvijas Universitātes akadēmiskais apgāds.

Pilna garuma interviju ar Silviju Radzobi var noskatīties šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!