Foto: F64

Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas direktors Māris Brasla aizliegumu izrādīt filmu "Total Eclipse" ("Pilnīgs aptumsums") pamatojis ar filmas skatīšanās vecuma ierobežojumu, kuru viņš esot uzgājis internetā, savukārt Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vadītāja Inita Juhņēviča, kas direktora rīcību vērtējusi kā atbilstošu, atzīst, ka nav vērtējusi direktora lēmumu pēc būtības.

Skolā aizliegtajai filmai Latvijā nav izplatītāja, tādēļ nav arī piešķirts nekāds skatītāju vecuma ierobežojums. Nozares pārstāvji atzīst, ka būtībā tas, vai filmu izrādīt 17 un 18 gadus veciem jauniešiem - kā RV1Ģ gadījumā - ir tikai skolotāja ziņā.

Taujāts par to, kāds ir bijis pamats filmas izrādīšanas aizliegumam skolā, Brasla portālam "Delfi" norādīja, ka aizliegumu skatīties filmu bērniem, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu, atradis internetā.

Latvijas Filmu likumā ietvertie filmu klasifikācijas noteikumi paredz, ka klasifikācijas indeksus (U (universālai auditorijai), 7+, 12+, 16+ vai 18+) nosaka tās producents vai izplatītājs.

Filmām, kurām piešķirts indekss 18+, nav nekādu ierobežojumu, taču ar indeksu 16+ novērtētajām filmām nav noteikti tematiski ierobežojumi.

Agneškas Holandas kinolentei "Total Eclipse" Latvijā nav oficiāla izplatītāja, jo tā nav demonstrēta kinoteātros. Latvijas filmu likumā teikts, ka filmu klasifikācijas noteikumu izpildi uzrauga Nacionālais Kino centrs.

Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma portālam "Delfi" norādīja, ka tā ir pedagogu atbildība - izmantot šādus materiālus stundās vai nē.

Interneta filmu datubāzē "IMDb.com" pieejamā informācija liecina, ka Amerikas Filmu Asociācija (Motion Picture Association of America jeb MPAA) filmai piešķīrusi "R" ("Restricted") vērtējumu, proti, lai skatītos filmu, bērniem līdz 17 gadu vecumam jābūt pieaugušu cilvēku pavadībā.

Dažādās citās pasaules valstīs vecuma ierobežojums atšķiras - Argentīnā, Islandē, Nīderlandē un Portugālē tie ir 16, Austrālijā un Dānijā 15, Vācijā 12, bet Korejā, Spānijā un Anglijā 18 gadi.

Skolotāja Daiga Zirnīte portālam "Delfi" pastāstīja, ka filma rādīta 12. klases skolēniem un viņa to mācību programmā iekļāvusi jau vairākus gadus pēc kārtas. Skolēnu reakcija uz filmu esot bijusi mierīga, jo pirms tam Zirnīte skaidrojusi filmas kontekstu. Filma "Total Eclipse" ("Pilnīgs aptumsums") vairākkārt Latvijā rādīta televīzijā.

IKVD Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vadītāja Inita Juhņēviča ceturtdien ziņu aģentūrai LETA norādījusi, ka skolas direktors ir atbildīgs par to, kas notiek skolā, un šajā gadījumā Brasla rīkojies atbilstoši, izvērtējot situāciju un to, vai filma atbilst mācību saturam, mērķiem, uzdevumiem un izglītības standartam.

Savukārt portālam "Delfi" Juhņēviča pastāstīja, ka nav vērtējusi direktora lēmumu pēc būtības, jo šāds vērtējums ir Valsts izglītības satura centra kompetencē.

Komentējot filmas aizliegumu, valsts izglītības satura centra pārstāve Diāna Āboltiņa portālam "Delfi" norādīja, ka konkrēta mācību līdzekļa izmantošana stundā ir katra pedagoga profesionāla izvēle un atbildība.

Aizliegtā filma vēsta par franču dzejnieku Artura Rembo un Pola Verlēna attiecībām, kā arī abu daiļradi. Tās provokatīvais raksturs skaidrojams ar abu dzejnieku attēloto seksuālo orientāciju un apreibinošo vielu lietošanu.

Pēdējā mēneša laikā šis ir otrais gadījums, kad skolu vadības aizrādījumi par skolotāju izmantotajiem materiāliem mācību stundās piesaistījuši sabiedrības uzmanību.

Jau ziņots, ka pēc kāda dzejnieces Agneses Krivades dzejoļa izmantošanas mācību procesā Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolotāja Iveta Ratinīka saņēmusi aizrādījumu no skolas vadības un norādījumu šādus tekstus mācību procesā vairs nelietot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!