Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 8. septembrī, trešajā lasījumā atbalstījusi grozījumus Latvijas Okupācijas muzeja likumā, ietverot tajā regulējumu par Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecību, informēja Saeimas Preses dienests.

Deputāti balsojumu uzņēma ar aplausiem. Arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) pauda gandarījumu par pieņemtajiem grozījumiem aplaudējot.

Par likuma grozījumiem balsoja 57 deputāti, 27 balsojumā nepiedalījās. Par grozījumiem nebalsoja partijas "Saskaņa" deputāti.

Memoriāla kompleksa būvniecības projekts ietver muzeja ēkas Strēlnieku laukumā 1 pārbūvi, tostarp jaunas piebūves – Nākotnes nama – būvniecību, kā arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecību.

Grozījumi nepieciešami, lai projekta virzība notiktu raitāk un Nākotnes nama būvniecību varētu pabeigt līdz Latvijas valsts simtgadei, skaidro par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājas biedrs Raivis Dzintars.

Saeimas atbalstītajā likumprojektā noteikts, ka Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības projekts jāīsteno līdz 2018. gada 1. oktobrim divās kārtās, par katru kārtu iesniedzot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) atsevišķu būvniecības ieceres iesniegumu. Pirmā kārta paredz muzeja ēkas pārbūvi, tai skaitā Nākotnes nama būvniecību, bet otrā kārta – Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecību. Par memoriāla kompleksa būvniecības procesa kontroli un tiesiskumu ir atbildīga VARAM.

Tāpat likumprojekts paredz Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksam noteikt nacionālo interešu objekta statusu. Nacionālo interešu objekti ir teritorijas un objekti, kas nepieciešami būtisku sabiedrības interešu nodrošināšanai, dabas resursu aizsardzībai un ilgtspējīgai izmantošanai.

Latvijas Okupācijas muzejs ir valsts akreditēts privāts muzejs, kas dibināts 1993. gadā. To uztur un pārvalda LatvijasOkupācijas muzeja biedrība. Muzejs atspoguļo Latvijas okupācijas vēsturi no 1940. līdz 1991. gadam, tās priekšvēsturi un sekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!