Foto: DELFI

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija izskatīs jautājumu par Latvijā dzimušā baletdejotāja un aktiera Mihaila Barišņikova uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā, ceturtdien lēma deputāti.

Šādu lēmumprojektu Saeimai iesniedza visu parlamenta frakciju pārstāvji.

Saskaņā ar ierasto pilsonības par īpašiem nopelniem Latvijas labā piešķiršanas procedūru nepieciešamās informācijas saņemšana no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes varētu prasīt mēnesi, līdz ar to lēmuma par pilsonības piešķiršanu pieņemšana Saeimā kopā varētu aizņemt apmēram pusotru vai divus mēnešus, aģentūrai "Leta" iepriekš sacīja Pilsonības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK).

Barišņikovs vēstulē ir paudis gandarījumu par to, ka tiek apsvērta šāda iespēja, kā arī apliecinājis vēlmi saņemt mūsu valsts pilsonību, norādīja komisijas vadītājs. "Ir liels pagodinājums būt izraudzītam kā loceklim Latvijas kulturālā un politiskā dzīvē. Mana cerība ir spēt visādos veidos veicināt latviešu progresu un cenšanos pēc visām cilvēktiesībām. Es jūtos patiesi pazemīgs saņemt šādu augstu pagodinajumu no Latvijas Republikas, un ja man piešķirs pilsonību, es to godāšu pašapzinīgi un ar lepnumu," vēstulē raksta Barišņikovs.

"Ir liels gods rosināt Saeimai uzņemt Latvijas pilsonībā Mihailu Barišņikovu. Šim māksliniekam ir ievērojami nopelni, nesot Latvijas vārdu pasaulē un bagātinot mūsu valsts kultūru ar izciliem mākslas meistardarbiem," uzsver Saeimas priekšsēdētājas biedre un lēmuma projekta iniciatore Inese Lībiņa-Egnere.

Pašreizējais regulējums nosaka – ja parlamentā būs iesniegts rosinājums izskatīt jautājumu par pilsonības piešķiršanu, Saeimai būs iespēja lemt par šī jautājuma nodošanu izskatīšanai Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā. Atbildīgā komisija lēmumprojekta sagatavošanai varētu tikties ar pilsonības pretendentu. Pēc darba noslēgšanas šajā jautājumā komisija varētu lemt par lēmumprojekta virzīšanu izskatīšanai Saeimā, kurai būtu jāpieņem gala lēmums.

Pašlaik Barišņikovs ir ASV pilsonis, un Latvijai ar ASV ir pieļaujama dubultpilsonība.

Barišņikovs mācījies Rīgas Horeogrāfijas skolā pie pasniedzējiem Ņinas Ļeontjevas un Jura Kaprāļa. Pedagogu vadībā tika likti pamati lieliskai baleta tehnikai, un 15 gadu vecumā Barišņikovs iestājās Ļeņingradas Agripinas Vaganovas vārdā nosauktajā horeogrāfijas skolā. 1974. gadā viesizrāžu laikā Kanādā Ļeņingradas Kirova vārdā nosauktā Operas un baleta teātra solists Barišņikovs palika Kanādā, vēlāk viņš pārcēlās uz ASV. Pateicoties augstajam meistarības līmenim, viņš dejoja galvenās lomas 20. gadsimta vadošo horeogrāfu Bežāra, Petī un citu iestudējumos. Barišņikovs kļuva par vienu no ievērojamākajiem baleta māksliniekiem ASV.

Pērn Barišņikovs spēlēja režisora Alvja Hermaņa iestudējumā "Brodskis/Barišņikovs" Jaunajā Rīgas teātrī, savukārt šogad uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves Baltijas pirmizrādi piedzīvoja režisora Roberta Vilsona un Barišņikova veidotā monoizrāde "Vēstule cilvēkam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!